SPISAK OPŠTINA VOJVODINE1. ADA
2. ALIBUNAR
3. APATIN
4. BAČ
5. BAČKA PALANKA
6. BAČKI PETROVAC
7. BAČKA TOPOLA
8. BEČEJ
9. BELA CRKVA
10. BEOČIN
11. ČOKA
12. INĐIJA
13. IRIG
14. KANJIŽA
15. KIKINDA
16. KOVAČICA
17. KOVIN
18. KULA
19. MALI IĐOŠ
20. NOVI BEČEJ
21. NOVA CRNJA
22. NOVI KNEŽEVAC
23. NOVI SAD
24. OPOVO
25. ODŽACI
26. PANČEVO
27. PEĆINCI
28. PLANDIŠTE
29. RUMA
30. SEČANJ
31. SENTA
32. SOMBOR
33. SRBOBRAN
34. SREMSKI KARLOVCI
35. SREMSKA MITROVICA
36. STARA PAZOVA
37. SUBOTICA
38. ŠID
39. TEMERIN
40. TITEL
41. VRBAS
42. VRŠAC
43. ZRENJANIN
44. ŽABALJ
45. ŽITIŠTE


DIFERENCIE SPECIFIKE OPŠTINA VOJVODINEZa izradu su korišćeni različiti izvori i dokumentacije više sekretarijata Izvršnog veća Vojvodine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Zavoda za zaštitu prirode Srbije – Radne jedinice u Novom Sadu, Fonda za podršku investicija u Vojvodini, opština Vojvodine i drugih institucija i ličnih arhiva – svi izloženi podaci su u toku dalje obrade i razrade i dopunjavaće se u skladu sa potrebama korisnika i u skladu sa mogućnostima istraživanja i dobijanja autentičnih podataka autora i vlasnika ovoga veb sajta www.idobravoj.com1.OPŠTINA ADA

Nalazi se u severnom delu Vojvodine u Bačkoj na desnoj obali Tise.

Na površini od oko 230 km² živi oko 19.000 stanovnika, uglavnom mađarske nacionalnosti.

Osim samog mesta Ada postoje još 4 naseljena mesta: Mol, Sterijino, Utrine i Obornjača.

Najznačajniji prirodni resursi su reka Tisa, obradiva zemlja i jezero Budžak.

Opština je udaljena 50 km i od mađarske i isto toliko od rumunske granice.

Strategija razvoja kreće se u pravcu unapređivanja poljoprivrede, turizma (lov i ribolov) i prerađivačke industrije.

Ekološka situacija je zadovoljavajuća (vazduh, zemlja), osim povremenih ozbiljnijih zagađenja Tise.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo belu topolu (Populus alba) - spomenik prirode u Molu, molskoj plaži.

Od zaštićenih spomenika kulture imamo u Adi crkvu Vaznesenja Gospodnjeg od velikog značaja i na Gornjem bregu, u ataru Ade školu od velikog značaja. U Molu imamo crkvu Sv. Save od velikog značaja i rodnu kuću Novaka Radonjića od velikog značaja.

Tradicionalne manifestacije i takmičenja su: Lingvistički dani "Sarvaš Gabor", likovna kolonija "Novak Radonjić", međunarodni festival kamernih horova "Bardoš Lajoš", plivački miting "Delfin kup", memorijalni turnir u malom fudbalu "Balog Bela", međunarodni ribolovački miting "Art" Ada, međunarodni ribolovački kup "Mol", memorijalni konjički miting "Dr Stevan Petrović" Ada, smotra amaterskih kulturno-umetničkih društava...

Ada ima potpisan protokol o saradnji sa opštinama Subotica, Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Senta, Novi Kneževac, Čoka i Bečej. Pored toga postoje sporazumi o saradnji sa Makom, Nemešnadudvarom i XI kvartom u Budimpešti (Mađarska) i sa Josenijem iz Rumunije. Oblasti saradnje su pretežno kultura i sport.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je 120 miliona dinara.

Adresa Skupštine opštine: 24430 Ada, Trg oslobođenja 1,

Telefon centrale: 024.852.106, faks: 024.853.342

Web sajt: www.ada.org.yu

Predsednik opštine: Ferenc Irmenji, soada@ada.org.yu

Predsednik SO: Zoran Stančulov, zoranstanculov@ada.org.yu

Opštinski menadžer: Šandor Koš,  jkpstandars@tippnet.co.yu

Načelnik komunalnog: Beretka Karolj,  024.851.040

vrh strane

2. OPŠTINA ALIBUNAR

Nalazi se na istoku Vojvodine u južno banatskom regionu a u kontaktu sa Deliblatskom peščarom.

Na površini od oko 600 km² živi skoro 23.000 stanovnika od kojih su više od polovine Srbi, više od četvrtine Rumuni, zatim ima Slovaka i drugih nacionalnosti.

Osim samog mesta Alibunar postoji još 10 naseljenih mesta: Banatski Karlovac, Nikolinci, Vladimirovac, Devojački bunar, Lokve, Janošik, Ilandža, Seleuš, Novi Kozjak i Dobrica.

Najznačajniji prirodni resursi su Deliblatska peščara i potencijali zemljišta.

U Strategiji razvoja opštine akcenat treba staviti na: razvoj poljoprivrede, turizma, zanatstva kao i na podsticaj preduzetništva, odnosno razvoja malih i srednjih preduzeća.

Ekološko stanje je zadovoljavajuće, naročito u odnosu na vazduh I vodu, dok je zemljište zagađeno herbicidima i pesticidima koji se koriste u poljoprivredi.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo Deliblatsku peščaru, specijalni rezervat prirode.

Od zaštićenih kulturnih dobara u Dobrici imamo crkvu Prepbraženja od velikog značaja, u Ilandži crkvu Sv. Nikole od velikog značaja i u Vladimirovcu bunare od velikog značaja.

Tradicionalna takmičenja i manifestacije  na teritoriji opštine su: Dani Miloša Crnjanskog u Ilandži, "Pozorišni dani Rumuna" u Alibunaru, Memorijalni turnir u rukometu, "Sabor pčelara" na Devojačkom bunaru, takmičenje u sportskom ribolovu "Zlatna udica" u Janošiku.

Opština Alibunar ne učestvuje u regionalnim udruživanjima, ali postoji interes i potreba da se uključi u aktivnosti koje se sprovode unutar postojećih regiona. U ranijim periodima opština Alibunar bila je pobratimljena sa opštinom Zavidovići iz ondašnje Republike Bosne i Hercegovine. Postoje inicijative za međunarodnu saradnju, sa Alibunaru sličnim opštinama u Rumuniji i Slovačkoj.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 89 miliona dinara.

Adresa Skupštine opštine: 26310 Alibunar, Trg slobode 4,

Telefon centrale: 013.641.544, faks: 013.641.146

Predsednik opštine: Milan Ćuruvija, soalibunar@panet.co.yu

Predsednik SO:Pavel Stanjo, skupstina@hemo.net

Načelnik opštinske uprave: Oktavijan Brošćanc, 013.642.152

Komunalna oblast:Parović Zoran

vrh strane

3. OPŠTINA APATIN

Nalazi se na severo-zapadu Vojvodine, u Bačkoj na levoj obali Dunava na spoju tri državne    granice, Srbije, Mađarske i Hrvatske. Opština poseduje preko 41 km obale Dunava i spada u red najrazvijenijih opština u Srbiji.

Na površini od oko 333 km² živi oko 33.000 stanovnika od kojih je preko 60% Srba i podjednak broj Mađara i Hrvata.

Osim samog mesta Apatin postoji još 4 naseljena mesta: Prigrevica, Kupusina, Sonta i Svilovo.

Najznačajniji resursi su poljoprivredno zemljište, šume, specijalni rezervat Gornje Podunavlje, geotermalni potencijal Banje Junaković, Dunav, mineralne sirovine iz vodotokova...

Apatinsku privredu karakterišu tri velika giganta: AD APATINSKA PIVARA (proizvodnja sokova i piva, čiji su proizvodi nagrađivani u Briselu više puta), PGP RAPID (proizvodnja silikatne opeke i gipsanih elemenata) i DP JEDINSTVO iz oblasti poljoprivrede.

Dva osnovna pravca strategijskog razvoja opštine su dislokacija Robno-transportnog centra na novu lokaciju i njen razvoj u skladu sa velikom zainteresovanošću različitih ulagača i dalji razvoj turizma.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo Gornje Podunavlje – specijalni rezervat prirode, azijski platan (Platanus orientalis) – spomenik prirode u šumi "Duboki jendek", Vez (Ulmus effusa) – spomenik prirode u šumi "Duboki jendek" u Apatinu, Šuma Junaković – park šuma u Prigrevici okolina banje "Junaković", Bestrement – rezervat za održavanje genetskog fonda u Apatinu, arboretum "Stari park kod Sonte" – prirodni spomenik vrtne arhitekture u Sonti, Mirković bara – strogi prirodni rezervat u Apatinu, američki platan (Platanus occidentalis) – spomenik prirode kod Sonte, grupa stabala hrasta lužnjaka – spomenik prirode, redak primerak biljnog sveta kod Jelenskog ostrva u Apatinu, staro stablo divlje kruške (Pirus piraster, Bur) – spomenik prirode redak primerak biljnog sveta kod Svilojeva, ginko (Ginko biloba) – prirodni spomenik redak primerak biljnog sveta u Apatinu.

U opštini Apatin nemamo zaštićenih kulturnih dobara.

Tradicionalne manifestacije su: Apatinske ribarske večeri , Trofej Jugoslavije, Grožđenbal u Sonti, Bele poklade u Prigrevici, vajarski susret "Meander", smotre folklora...

U izgradnji je Dom sportova na vodi u okviru kojeg bi bila marina.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 308 miliona dinara.

Adresa Skupštine opštine: 25260 Apatin, Srpskih vladara 29,

Telefon centrale: 025.772.122, faks: 025.773.212

Web sajt: www.apatin.com

Predsednik opštine: Dr Živorad Smiljanić, soapatin@neobee.net, iosoapatin@sombor.com

Predsednik SO: Miodrag Bakić, 025.773.131

Načelnik opštinske uprave: Jovo Korać, 025.773.131

Komunalna oblast: Marčeta Nikola

vrh strane

4. BAČ

Nalazi se na zapadu Vojvodine, u jugo-zapadnoj Bačkoj na levoj obali Dunava te se graniči sa Hrvatskom.

Na površini od oko 370 km² živi oko 16.500 stanovnika od kojih po nacionalnosti ima najviše Srba, pa Slovaka, Mađara. Hrvata i drugih nacionalnih manjina.

Osim samog mesta Bač, po kome se nekada nazivala Bačko-Bodroška županija, postoji još šest naseljenih mesta: Selenča, Labudnjača, Živa, Vajska, Bođani, Plavna i Bačko Novo Selo.

Najznačajniji privredni potencijali su 43 kilometra toka reke Dunav, 24.000 hektara šuma, 24.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, prirodno jezero Provala u Vajskoj, mreža kanala Dunav-Tisa-Dunav i razvoj lovnog i ribolovnog (Jegrička, Mostonga, reka Krivaja i jezero Provala) i kulturnog turizma (tvrđava Bač i manastir Bođani).

Nosioci privrednog razvoja su: DP "Labudnjača", šećerana "Jugozapadna Bačka", "Slovan Progres" i OD "Braća Molnar" iz Selenče.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo stablo šimšira (Buxus sempervirens) – prirodni spomenik, redak primerak biljnog sveta.

Od zaštićenih spomenika kulture imamo u Baču:utrđenje– prostorno kulturno-istorijsku celinu od izuzetnog značaja, Franjevački samostan od izuzetnog značaja, kapelu Svetog Antuna pustinjaka, Rimokatoličku crkvu Sv. Pavla i samostan časnih sestara Naše Gospe i turski hamam, sva čettri spomenika kulture od velikog značaja a kraj Bođana manastir Bođani sa crkvom Vavedenja od izuzetnog značaja.

Skupština opštine Bač ima status pridruženog člana unutar Evroregije "Dunav-Drava-Sava". Postoji takođe saradnja sa grčkim gradom Komotiniom. Ne treba zaboraviti da je Bač bio jedan od pokrovitelja Olimpijade u Atini 2004 sa projektom "Bač 2004 – ekološke metle za Olimpijadu u Atini".

Opština Bač je ekološki čista opština.

Od manifestacija svake godine nacionalnne zajednice Srbi, Slovaci, Hrvati, Romi. održavaju festivale vezane za kulturu i svoje običaje.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 88 miliona dinara.

Adresa Skupštine opštine: 21420 Bač, Trg M. Tita 2

Telefon centrale: 021.770.075, faks: 021.770.330

Web sajt: www.bac.org.yu

Predsednik opštine: Tomislav Bogunović, 021.770.170, info@bac.co.yu

Predsednik SO: Katarina Vrapčenjak, 021.770.310

Načelnik opštinske uprave:Darija Šajin

Komunalna oblast: Andrić Stipan

vrh strane

5. BAČKA PALANKA

Nalazi se na zapadu Vojvodine, u južnoj Bačkoj i manjim delom svoje teritorije u severnom Sremu, dakle na obe obale Dunava te se graniči sa Hrvatskom.

Na površini od oko 580 km² živi oko 62.000 stanovnika od kojih su u većini Srbi (74%), Slovaci (12%), zatim Mađari, Romi, Crnogorci, Hrvati i drugi. Opština Bačka Palanka spada u red velikih opština Vojvodine.

Osim samog mesta Bačka Palanka u oštini ima još 13 naseljenih mesta: Ćelarevo, Nova Gajdobra, Gajdobra, Silbaš, Despotovo, Pivnice, Parage, Tovariševo, Mladenovo, Karađorđevo, Obrovac i Neštini i Vizić (oba preko Dunava u Sremu).

Bačka Palanka po svojim prirodnim resursima (obale Dunava, Tikvara, rezervat Karađorđevo, Fruška gora, mreža kanala Dunav-Tisa-Dunav i poljoprivredno zemljište), sa povoljnim uslovima za razvoj turizma i izuzetno pogodni uslovi za razvoj tranzitnog saobraćaja kao i dva privredna giganta Čelarevskom pivarom i fabrikom podnih i zidnih obloga Tarket (bivši Sintelon) predstavlja jednu od najrazvijenijih opština u Vojvodini.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo: Karađorđevo – specijalni rezervat prirode, mešovitu sastojinu četinara – strogi prirodni rezervat, Stablo cera (Quercus ceris) u blizini manastira Đipša – spomenik prirode, Tikvara – park prirode, Fruška gora – nacionalni park, veštačka sastojina močvarnog čempresa (Taxodium distichum) – spomenik prirode pored puta za Iločku skelu, četiri stabla platana – spomenik prirode, park Čelarevskog dvorca – spomenik prirode (vrtna arhitektura) i Bukonski hrastik – park šuma kod Mladenova.

Od zaštićenih kulturnih dobara imamo: arheološko nalazište Čelarevo Čipska šuma (ranosrednjevekovna nekropola) od izuzetnog značaja, arheološko nalazište Turski šanac, keltski opidum od velikog značaja; od spomenika kulture u Bačkoj Palanci crkva rođenja Sv. Jovana Krstitelja, u Silbašu crkva Sv. Jovana Zlatoustog, u Despotovu crkva Sv. Jovana Preteče, u Pivnicama crkva Uspenja Bogorodice, sve četiri od velikog značaja.

Od manifestacija imamo u Bačkoj Palanci "Međunarodni festival ekološkog pozorišta za decu", u Čelarevu "Kočićeve dani" i u Pivnicama"Festival dramskih inscenacija domaćih autora - dida".

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 413 miliona dinara.

Adresa Skupštine opštine: 21400 Bačka Palanka, Kralja Petra I broj 16

Telefon centrale: 021.751.799,  fax: 021.745.587

Web sajt: www.backapalanka.org.yu

Predsednik opštine: Bozalo Dragan, 021.7559.189,  info@backapalanka.org.yu

Predsednik SO: Jovičin Zoran

Načelnik opštinske uprave:Mandić Milan

Komunalna oblast: Sirovina Gojko

vrh strane

6. BAČKI PETROVAC

Nalazi se na zapadu Vojvodine u južnom delu Bačke na 25 kilometara od Novog Sada a jednim malim delom opština izlazi i na Dunavsku obalu.

Na površini od oko 158 km² živi skoro 15.000 stanovnika od kojih većinu čine Slovaci (67%) i Srbi (26%).

Osim samog mesta Bački Petrovac postoje još tri naseljena mesta: Kulpin, Gložan i Maglić.

Glavni prirodni resursi opštine (izraženi u razvijenoj visoko produktivnoj proizvodnji ratarskih kultura, industrijskog bilja, lekovitog bilja i pivrtarstva) su poljoprivreda i stočarstvo. Potencijali razvoja su u velikoproduktnoj preradi poljoprivrednih proizvoda, krompira kroz proširenje proizvodne čipsare u Magliću, mikrobiotička ulja u Bačkom Petrovcu, prerade žita u Gložanu, razvoj sekundarne proizvodnje i proizvodnja ekološki zdrave hrane, revitalizacija postojećih kapaciteta metalne i grafičke industrije kao i proizvodnja džakova.

Stanje zagađenosti vode, vazduha i zemlje nije alarmantno: Prisutan je problem zagađenja "Begeja" – protočnog kanala koji spaja DTD kanale Novi Sad-Savino Selo i Novi Sad-Bački Petrovac-Karavukovo, a koji prolazi kroz centar Bačkog Petrovca.

Nemamo zaštićenih prirodnih dobara u opštini Bački Petrovac.

Od zaštićenih kulturnih dobara imamo: u Bačkom Petrovcu seosku kuću – spomenik kulture od izuzetnog značaja i Slovačku evangelističku crkvu i parohijski dom od velikog značaja a u Kulpinu dvorci Stratimirovića i Dunđerskog od velikog značaja.

Opština ima saradnjusa opštinama Babušnica i Kraljevo. U domenu međunarodne saradnje opština ima uspostavljenu međunarodnu saradnju koja je institucionalizovana sa slovačkim gradovima Ružomberok i Nitra.

Tradicionalne manifestacije su: U Bačkom Petrovcu opštinska smotra recitatora, muzička smotra pod nazivom "Spievaj že si spievaj"Smotra slovačkih amaterskih pozorišta Vojvodine i Slovačke narodne svečanosti (najveća kulturna svečanost ovdašnjih Slovaka), u Kulpinu likovno- tekstilna radionica "Konoplja", u Gložanu Festival slovačke muzike i folklora "Tancuj, tancuj", u Magliću Kulturno leto, zatim takmičenja ribara, šahista i dr.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 77 miliona dinara.

Adresa Skupštine opštine: 21470 Bački Petrovac, Kolarova 6

Telefon centrale: 021.780.378,  fax: 021.780.571

Web sajt: www.backipetrovac.org.yu

Predsednik opštine: Dr Jan Sabo, 021.780.247,  zobp@nspoint.net

Predsednik SO: Jaroslav Popović, 021.780.388, obec-bp@eunet.yu

Sekretar SO: Mr Pavel Lomiansky, 021.780.388, obec-bp@eunet.yu

Komunalna oblast: Jan Lomiansky

vrh strane

7. BAČKA TOPOLA

Nalazi se na severu Vojvodine, u severnoj Bačkoj odmah do Subotičke opštine sa obe strane auto-puta Subotica-Novi Sad.

Na površini od oko 600 km² živi oko 39.000 stanovnika od kojih većinu čine Mađari (58%) i Srbi (29%).

Osim samog mesta Bačka Topola postoje još 22 naseljena mesta: Stara Moravica, Pačir, Bajša, Novo Orahovo, Gunaroš, Bagremovo, Njegoševo, Bogaraš, Obornjača, Pobeda, Kavilo, Svetićevo, Mićunovo, Zobnatica, Mali Beograd, Karađorđevo, Bački Sokolac, Orešković, Krivaja, Gornja Rogatica, Srednji Salaš i Panonija.

Poljoprivredno obradivo zemljište (55.000 ha) i četiri veštačka jezera za navodnjavanje su glavni prirodni resursi. Od privrede Bačka Topola ima dve klanice, živonsku i stočnu, desetak lovišta sa fazanima, zečevima, srnama i prepelicama.Strategija razvoja opštine je ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i u prerađivačku industriju kao i perspektive daljeg razvoja saobraćajno-geografskog položaja opštine na Međunarodnom putu E5 i međunarodnoj železničkoj magistrali Beograd-Subotica-Budimpešta kao i ukrštaju regionalnih puteva Senta-Sombor-(Bajmok) i Bečej-Kula-Bačka Palanka, a na prvom mestu novog Auto puta E-75, Brze pruge Beograd-Budimpešta i gasovoda. Bačkotopolska opština poseduje izuzetne turističke resurse kao što su: poljoprivredna dobra "Zobnatica", "Krivaja" i "Panonija" koja predstavljaju bisere panonskog kongresnog i sportskog turizma. "Zobnatica" (sa pokrivenim manježom, jedinstvenim muzejom konjarstva i konjičkog sporta i novoizgrađenim hipodromom) je najstarija ergela konja na prostorima bivše Jugoslavije i predstavlja okosnicu konjčkog sporta u Srbiji.

Zagađivači vazduha u Bačkoj Topoli su fabrika za preradu proteina životinjskog porekla (kafilerija) i produkti sagorevanja uglja i drveta od loženja u negasifikovanim mesnim zajednicama. Reka Krivaja zagađena je od sadržaja septičkih jama koje se podzemnim vodama mešaju sa njom i od kanalizacije koja se u nju izliva.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamao: 4 stabla srebrne smrče (Picca pungenski) u centru Bačke Topole – prirodni spomenik, redak primerak biljnog sveta, Hrast lužnjak (Quercus robur L.) u Staroj Moravici – spomenik prirode, Park u Bačkoj Topoli – prirodni spomenik vrtne arhitekture, Kompleks PTK "Panonija" kod Bajše - regionalni park, Park na PD "Krivaja" kod Gornje Rogatice – prirodni spomenik vrtne arhitekture i Park i park-šuma na PD "Zobnatica" kod Malog Beograda – regionalni park.

Od zaštićenih kulturnih dobara imamo: u Bačkoj Topoli seosku kuću sa okućnicom – spomenik kulture od velikog značaja a u Bajši dvorac Zako, Rimokatoličku crkvu Uznesenja Bogorodice i crkvu Sv. Dimitrija sva tri spomenika kulture od velikog značaja.

Tradicionalne manifestacuje su: u Bačkoj Topoli Umetnička kolonija "Art Gallery, Festival duhovnog i materijalnog stvaralaštva Srba  kolonizovanih u Vojvodini, Dani piva i Međunarodna izložba pasa kao i Dani vina u Staroj Moravici.

Opština ima saradnju sa opštinama Kiškunmajša, Senteš i V okrug Budimpešte iz Mađarske i sa opštinom Georgini iz Rumunije.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 258 miliona dinara.

Adresa Skupštine opštine: 24330 Bačka Topola, M. Tita 38

Telefon centrale: 024.715.899,  fax: 024.715.545,  opstina@btopola.co.yu

Web sajt: www.btopola.co.yu

Predsednik opštine: Atila Babi, 024.715.484, babiattila@freemail.hu

Predsednik SO: Ištvan Feher, 024.715.484

Načelnik opštinske uprave: Peter Sedlar, 024.715.484

vrh strane

8. BEČEJ

Nalazi se u severno-centralnom delu Vojvodine u istočnoj Bačkoj, na desnoj obali Tise.

Na površini od 487 km² živi oko 45.000 stanovnika. Osim samog mesta Bečej postoji još 5 naseljenih mesta: Bačko gradište, Bačko Petrovo Selo, Mileševo (Drljan), Poljanice i Radičević.

Prirodni resurs je poljoprivredno zemljište koje u ukupnoj površini opštine iznosi preko 90% što je znatno više od proseka u drugim opštinama (pri tome je udeo najkvalitetnijeg zemljišta oranice i bašte čak oko 86 % što je dva puta više od proseka), reka Tisa i lovišta.

U Bečeju nema značajnijih zagađivača vode i vazduha, pošto je industrija na ovom području uglavnom prehrambena. Glavna zagađenja vode dolaze iz drugih opština putem kanala Bezdan-Bečej, kao i povremena zagađenja vodotoka Tise.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo: pitomi orah (Juglans regia var. Lacinata) u voćnjaku kod Bečeja – prirodni spomenik, redak primerak biljnog sveta i hrastov drvored na ulazu u Bačko Petrovo Selo – spomenik prirode.

Od zaštićenih kulturnih dobara imamo: u Bećeju bivšu zgradu hotela Milo – znamenito mesto od velikog značaja, staro jezgro, Trg pogača – spomenik kulture od velikog značaja, kapelu Dunđerski (u dvorcu Fantast) – spomenik kulture od velikog značaja, crkva Sv. Đorđa – spomenik kulture od velikog značaja; prevodnica "Šlajz"(projektovana u Ajfelovom birou) na Velikom Bačkom kanalu – spomenik kulture od izuzetnog značaja; u Bačkom Petrovom Selu crkva Prenosa moštiju Sv. Nikole – spomenik kulture od velikog značaja.

Tradicionalne manifestacije su: Majske igre, Dečiji festival mađarskog folklora "Koketanc" i Umetničko takmičenje srednješkolaca.  

Bečej sarađuje sa gradovima Seksard i Čongrad u Mađarskoj, sa Galantom u Slovačkoj i sa Mierkurea Ciuc u Rumuniji.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je 388 miliona dinara.

Adresa Skupštine opštine:21220 Bečej, Trg oslobođenja 1

Telefon centrale: 021.811.720,  fax: 021.812.138,

Web sajt: www.becej.co.yu

Predsednik opštine:

Predsednik SO: Dr Šandor Pal, 021.811.638, becej@eunet.yu

Načelnik opštinske uprave: Dimitrije Pavićević, 021.814.682

Opštinski menadžer: Prof. dr Đurica Stojšić, 021.812.222, stojsin@becej.co.yu

Komunalna oblast: Radić Petar

vrh strane

9. BELA CRKVA

Nalazi se na jugoistoku Vojvodine, na jugostoku Banata i graniči se sa Rumunijom u dužini od 70 kilometara. Bela Crkva je udaljena od Beograda oko 100 a od Novog Sada oko 200 kilometara.

Na površini od 353 km² živi preko 20.000 stanovnika, uglanom Srba i Rumuna. Opština je oivičena sa seveta Vršačkim bregom, sa juga Dunavom, sa istoka planinskim lancem Karpata i sa zapada Deliblatskom peččarom.

Osim samog mesta Bela Crkva postoje još 13 naseljenih mesta: Grebenac, Jasenovo, Vračev Gaj, Kusić, Kaluđerovo, Kruščica, Češko Selo, Dobrićevo, Banatska Subotica, Crvena Crkva, Dupljaja, Kajtasovo, Banatska Palanka.

Glavni prirodni resursi su poljoprivredno zemljiste, Dunav, 7 Belocrkvanskih jezera, mreža kanala DTD i Deliblatska peščara. Strateški razvoj opštine predviđa unapređenje svih segmenata iz oblasti privrede, infrastrukture i kulturnih delatnosti, s tim što je poseban akcenat stavljen na razvoj turizma i poljoprivrede, tačnije finalne obrade poljoprivrednih proizvoda.

Sa ekološkog aspekta može se reći da je situacija zadovoljavajuća.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo Deliblatsku peščaru – specijalni rezervat prirode.

Od zaštićenih kulturnih dobara imamo: u Dupljaji  Dupljaju praistorijski grad – arheološko nalazište od velikog značaja, u Grebencu Rumunsku Pravoslavnu crkvu Vaznesenja – spomenik kulture od velikog značaja a u Beloj Crkvi crkva Sv. Petra i Pavla i Vatrogasni dom, oba spomenika kulture od velikog značaja.

Tradicionalne manifestacije su: Karneval cveća, lov na soma kapitalca, jedrilišarske regate i smotre negovanja kulture etničkih zajednica.

Opština Bela Crkva je jedan od potpisnika Protokola o saradnji opština na području toka Dunava, pod nazivom Dunav-Kriš-Moriš-Tisa. Međunarodna saradnja postoji sa opštinom Oravica iz susedne Republike Rumunije.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosi

Adresa Skupštine opštine: 26340 Bela Crkva, Miletićeva 2

Telefon centrale: 013.851.244,   faks: 013.851.326

Web sajt: www.belacrkva.co.yu

Predsednik opštine: Boris Đurđev, 013.853.326, opstinabc@neobee.net

Predsednik SO:Rogač Bogdan, 013.853.326

Načelnik opštinske uprave:Miodragović Slobodan, 013.851.230

Komunalna oblast: Gvozdenov Stanko

vrh strane

10. BEOČIN

Nalazi se u jugozapadnoj Vojvodini, severnom Sremu na desnoj obali Dunava, između opština Novi Sad i Sremska Mitrovica.

Na teritoriji opštine ima 10 mesnih zajednica u kojima živi oko 16.000 stanovnika.

Glavni prirodni resursi su, reka Dunav - ribolov, Fruška gora – vinogradarstvo, stočarstvo, lov, turizam.

U Beočinskoj privredi glavna je Beočinska fabrika cementa LAFARGE koja ujedno predstavlja i glavni ekološki problem opštine.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo: stablo breze (Betula verrucosa Erh) – spomenik prirode na potezu Brankovac, grupa stabala pitomog kestena (Castanea sativa Mill.) – spomenik prirode kod manastira Beočin, Beočinska plaža, Ostrvo ljubavi i Dunavac – prirodni spomenik, paleontološko nalazište fosilne flore gornje krede – prirodni spomenik u slivu orlovačkog, dobrog i čerevićkog potoka, vulkanski tuf – prirodni spomenik kod sela Rakovac, stena Orlovac – prirodni spomenik u Nacionalnom parku Fruška gora, sastojina crne jove – prirodni spomenik u Nac. parku Fruška gora, Testera, stablo duglazije (Pseudotsuga taxifolia) – spomenik prirode kod odmarališta Testera u Nac. parku Fruška gora, sastojina bukve i srebrnaste lipe sa običnim grabom – prirodni spomenik u okviru Nac. parka Fruška gora, stanište i populacija pljevike (Notholaena maramtae) – prirodni spomenik na brdu Besna kobila u okviru Nac. parka Fruška gora, Beočinske livade na Brankovcu – prirodni spomenik u okviru Nac. parka Fruška gora, Zmajevac – naučno istraživački rezervat u okviru Nac. parka Fruška gora, park manastira Beočin – spomenik prirode u okviru srpskog pravoslavnog manastira Beočin.

Od zaštićenih kulturnih dobara u Beočinu imamo od izuzetnog značaja manastir Sv. Kuzmana i Damjana u Rakovcu i manastir Vaznesenja Hristovog u Beočinu aod velikog značaja arheološki lokalitet Gradina kod Novog Rakovca, seoska kuća u Beočinu, crkva Preobraženja u Beočinu, Rimokatolička crkva Sv Josipa u Čereviću, crkva Sv. Save u Čereviću i crkva Sv. Georgija u Banoštru.

Tradicionalne manifestacije su: smotra amaterskih pozorišta Srema, banoštorski dani grožđa, zlatni kotlić Dunava i majski turnir u malom fudbalu.

U ranijem periodu opština je uspostavila određeni vid saradnje, bratimljenje sa mestom Ugljevik u Republici Srpskoj (1982), Batanja – Mađarska (1996) i Novaki – Slovačka (2001). Ovi vidovi saradnje institucionalizovani su kroz povelje o bratimljenju. Najčešći oblasti ove saradnje su školstvo, kultura i sport.

Opštinski budžet za 2003. iznosio je oko 340 miliona dinara.


Adresa Skupštine opštine: 21300  Beočin, Svetosavska 25,

Telefon centrale: 021.870.260,   faks: 021.870.262

Predsednik opštine: Zoran Tešić, 021.870.537, sobeocin@eunet.yu

Predsednik SO:Zoran Stokuća, 021.870.536, stokucaz@neobee.net

Načelnik opštinske uprave: Sekula Petrović, 021.870.260

Komunalna oblast: Ružica Kuzmanović


vrh strane

11. OPŠTINA ČOKA

Nalazi se u severoistočnom delu Vojvodine, u severnom delu Banata, između reka Tise i Zlatice, na raskršću između Sente, Kikinde i Zrenjanina a  graniči se sa Rumunijom (malogranični prelaz Valkanj).

Na površini od oko 321 km2 živi oko 14.000 stanovnika pretežno mađarske i srpske nacionalnosti.

Osim samog mesta Čoka postoji još 7 naseljenih mesta: Padej, Ostojićevo, Sanad, Jazovo, Bački Monoštor, Crna Bara i Vrbica.

Glavni prirodni resursi su: plodna zemlja, vinogradi, reka Tisa i Aranka, DTD kanalska mreža, nafta i gas i termalne vode. Glavnu privredu čine: vinarija Čoka, mešaona stočne hrane, asfaltna baza i livnica (od kojih poslednje tri predstavljaju glavne ekološke probleme u opštini).

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo: pašnjake velike droplje – specijalni rezervat prirode i stari park u Čoki – spomenik prirode u centru mesta.

Od zaštićenih kulturnih dobara imamo: u Čoki Rimokatoličku crkvu Sv. Trojstva – spomenik kulture od izuzetnog značaja i pravoslavnucrkvu Sv. Arhanđela – spomenik kulture velikog značaja.

Tradicionalne manifestacije i takmičenja su: ulične trke školske omladine u Padeju, Ostojićevu i Čoki, turnir u uličnom basketu u Čoki, turnir u malom fudbalu u Čoki, Padeju, Ostojićevu i Sanadu, Pesničko veče, Dani Mađarskog filma, Dečiji folklorni kamp i Muzičko-folklorni kamp  u Banatskom Monoštoru, tradicionalni kamp za ručne radove, domaća radinost u Ostojićevu.

Opština Čoka učestvije u regionalnom udruživanju i to u saradnji sa Evro Regijom Dunav-Tisa-Kriš-Moriš na planu obrazovanja odraslih. Takođe ima saradnju 18 banatskih opština na osnovu sporazuma. Postoji i saradnja 9 opština iz Bačke i Banata na osnovu posebnog sporazuma (Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš. Kanjiža, Senta, Ada, Bečej, Čoka, Novi Kneževac). Opština Čoka sarađuje i sa Županskom privrednom komorom iz Čongrada.

Čukarica, Arilje i Soko Banja su opštine sa kojima je Čoka pobratimljena. Od međunarodne saradnje postoji saradnja sa gradom Skala iz Grčke, zatim saradnja na nivou mesne zajednice Čoka i mesta Deč iz Mađarske, kao i mesne zajednice Padej i Čanadpalota takođe iz Mađarske.

Strategija razvoja opštine su razvoj preduzetništva malih i srednjih preduzeća, dodatna ulaganja u poljoprivredu i u diferencie specifike opštine.

Opštinski budžet za 2003. iznosio je oko 57 miliona dinara.

Adresa Skupštine opštine: 23320  Čoka, Potiska 20,

Telefon centrale: 0230.71.000,   faks: 0230.71.175

E-mail: opstina@coka.co.yu

Web: www.coka.co.yu

Predsednik opštine: Dr Mijić Predrag,  0230.71.000, pedjam@coka.co.yu

Predsednik SO:Arok Jožef,

Načelnik opštinske uprave: Ćirić Gordana, 0230.71.000, gordana@coka.co.yu

Komunalna oblast: Dušanka Kliska

Opštinski menadžer: Dušanka Rajić

vrh strane

12. OPŠTINA INĐIJA

Nalazi se u južnom delu Vojvodine, u severoistočnom Sremu, na Dunavu između Novog Sada i Beograda, na ukrštanju autoputeva i željezničkih pruga koji povezuju Beograd i Zagreb i Sofiju sa Budimpeštom, tj. na Pan-Evropskim koridorima 10 i 7 (reka Dunav) a u blizini beogradskog međunarodnog aerodroma.

Na površini od oko 385 km2 živo preko 50.000 stanovnika raznih nacionalnosti: Srbi, Hrvati, Mađari, Slovaci, Ukrajinci, Romi, Makedonci, Ruteni, Rusini, Bugari i Česi.

Osim samog mesta Inđija postoji još 10 naseljenih mesta: Beška, Čortanovci, Krčedin, Novi Slankamen, Novi Karlovci, Ljukovo, Maradik, Jarkovci, Slankamenački vinogradi i Stari Slankamen.

Glavni prirodni resursi su:izuzetno povoljan geopoložaj, pogodno zemljište za razvoj svih grana poljoprivrede i saobraćaja svih vrsta kao i bogata nalazišta mineralnih, jodnih, hloridnih i drugih voda.

Osnovu strategije razvoja ove opštine predstavljaju izgradnja industrijskih zona, razvoj infrastrukture, razvoj malih i srednjih preduzeća, razvoj moderne poljoprivrede i razvoj turizma svih vrsta.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo: lesni profil Čot – spomenik prirode u vikend zoni Starog Slankamena, Fruška gora – Nacionalni park i lesni profil kod Starog Slankamena – spomenik prirode.

Od zaštićenih kulturnih dobara imamo od velikog značaja u Inđiji Rimokatoličku crkvu Sv. Petra i crkvu Vavedenja Bogorodice u hram, u Maradiku crkvu Sv. Save, u Beški crkvu Vavedenja, u Čortanovcima crkvu Sv. Nikole i kasno antičko utvrđenje Mihaljevačka šuma, na Kalakači arheološko nalazište praistorijskog naselja, u Krčedinu vojnograničarska zgrada i crkva Sv. Nikole – spomenici kulture od velikog značaja, mesto bitke iz 1691. kod Slankamenačkih vinograda - znamenito mesto od izuzetnog značaja, u Starom Slankamenu Acumincum gradina – arheološko nalazište od velikog značaja, utvrđenje, crkva Sv. Nikole i rodna kuća Đorđa Natoševića – spomenici kulture od izuzetnog značaja, i u Novom Slankamenu Rimokatolička crkva Sv. Mihaila – spomenik kulture od velikog značaja.

Tradicionalne manifestacije i takmičenja su: Festival scenskog stvaralaštva dece Vojvodine - Majski susreti, Međunarodna Dunavska regata i Susreti bibliografa.

Opština Inđija učestvuje u regionalnim udruživanjima na nivou infrastrukturne i komunalne saradnje sa Starom Pazovom, Irigom, Rumom, Sremskom Mitrovicom i Sremskim Karlovcima. Inđija je bratska opština sa Đevđelijom, opštinom Maglaj iz BiH i sa tri italijanske opštine a saradnja je prevashodno sportska, kulturna i privredna. Postoji dokumentovana saradnja sa pokrajinom Tirol u oblastima tehničke podrške koja obuhvata i Evropski izbeglički program između pokrajine Tirol, EU i opštine Inđija.

Opštinski budžet za 2003. iznosio je oko 355 miliona dinara.

Adresa Skupštine opštine: 22320  Inđija, Cara Dušana 1,

Telefon centrale: 022.561.311,   faks: 022.561.301

E-mail: opstina@indjija.net

Web: www.indjija.net

Predsednik opštine:Goran Ješić,  022.561.311, gjesic@neobee.net

Predsednik SO:Marijan Rističević, 022.562.625, soindjija@net022.co.yu

Načelnik opštinske uprave: Petar Sokić, 022.561.031, nacelnikou@indjija.net

Komunalna oblast: Dejan Dmitrović, 022.561.322

vrh strane

13. OPŠTINA IRIG

Nalazi se u severocentralnom delu Srema, na Fruškoj gori na raskršću puteva Novi Sad-Ruma-Šabac i Beška-Irig-Beočin. Međunarodni beogradski aerodrom udaljen je samo 50 kilometara.

Na površini od oko 230 km2 živi preko 12.000 stanovnika pretežno srpske nacionalnosti.

Osim samoga mesta Irig postoji još 10 naseljenih mesta: Vrdnik, Jazak, Rivica, Šatrinci, Krušedol selo, Krušedol prnjavor, Neradin, Grgeteg, Mala Remeta i Velika Remeta.

Glavni prirodni resursi su poljoprivredno zemljište, šume i vode. Pored velikih oraničnih površina gde se gaje osnovne ratarske kulture, klimatsko-zemljišne prilike izuzetno pogoduju voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji. Tako dobar kvalitet breskve i vina predstavlja posebnost u čitavoj Srbiji. Šume zahvataju severni deo opštine i pripadaju Nacionalnom parku "Fruška Gora". Zahvaljujući termomineralnoj vodi Vrdnik je proglašen banjskim područjem i prijatnim centrom za rehabilitaciju, rekreaciju i odmaranje a prirodna mineralna voda Jazak predstavlja jednu od najkvalitetnijih voda u Evropi.

Glavni privredni resursi su: prehrambena industrija koja obuhvata vinski podrum, klanicu, fabriku stočne hrane, preduzeće za obradu voća i hladnjaču, zatim fabrika Vrdnik, banja Termal, hotel i dva motela na Iriškom vencu kao i 19 crkvenih zdanja i prva Srpska čitaonica u Irigu koji čine dobru osnovu za hodočasnički religijsko-istorijski turizam.

Ekološki gledano svi parametri u Irigu su u granicama normale.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo: hrast kitnjak na Zmajevcu (Quercus petraea syn. Sessilis) – spomenik prirode na Grebenskom putu – Zmajevac u Nac. parku Fruška gora, hrast lužnjak (Quercus robur) –spomenik prirode u šumi Kurjačica, Fruška gora – nacionalni park, paleontološki profil kod Grgetega – prirodni spomenik, geološka znamenitost kod ulaza u manastir Grgeteg i grupa stabala crnog bora (Pinus nigra) – prirodni spomeni, redak primerak biljnog sveta kod manastira Hopovo i oskoruša (Sorbus domestica) – prirodni spomenik kod Iriga.

Od zaštićenih kulturnih dobara u opštini Irig imamo: fruškogorske manastire Srpske pravoslavne crkve: Vrdnik-Ravanicu, Krušedol, Hopovo, Staro Hopovo, Grgeteg, Velika Remeta, Mala Remeta i Jazak te u Krušedol selu Sretenjska crkva – svi spomenici kulture od izuzetnog značaja; zatim staro jezgro Iriga – prostorno kulturno-istorijska celina od velikog značaja, crkva Sv. Nikole, crkva Sv. Teodora Tirona i crkva Uspenjua Bogorodice – sve tri u Irigu spomenici kulture od velikog značaja; u Vrdniku kuća Milice Stojadinović-Srpkinje, utvrđenje, termoelektrana rudnika uglja i crkva Sv. Jovana Preteče – sva četiri spomenici kulture od velikog značaja; u Jasku crkva Sv. Nikole i Sv. Georgija – spomenici kulture od velikog značaja; u Rivici vodenica – spomenik kulture od velikog značaja; u Šatrincima crkva Preobraženja – spomenik kulture od velikog značaja i u Neradinu crkva Sv. Nikole – spomenik kulture od velikog značaja.

Tradicionalne manifestacije su: Sabor bibliotekara Srema, Međunarodni festival turističkog, ekološkog i sportskog filma u Vrdniku, Dositejevi dani, Fruškogorski maraton, Bostanijada, Dani vina u Rivici, Pudarski dani u Irigu, Patlidžanijada u Neradinu.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 62 miliona dinara. 

Adresa Skupštine opštine: 22406 Irig, Vojvode Putnika 1,

Telefon centrale: 022.461.010,   faks: 022.462.035

E-mail: soirig@ptt.yu

Web sajt: www.irig.org.yu

Predsednik opštine: dr Radovan Ercegovac, 022.461.010

Predsednik SO:Vladislav Ilkić,

Načelnik opštinske uprave: Olivera Filipović-Protić

vrh strane

14. OPŠTINA KANJIŽA

Nalazi se na severu Vojvodine, na severu Bačke uz desnu obalu reke Tise i mađarsku granicu.

Na površini od oko 400 km2 živi oko 28.000 stanovnika više nacionalnosti, pretežno mađarske.

Osim samog mesta Kanjža postoji još 12 naselja: Horgoš, Martonoš, Male Pijace, Orom, Trešnjevac, Adorijan, Doline, Totovo selo, Velebit, Novo selo, Vojvoda Zimonjić i Mali Pesak

Glavni prirodni resursi su opekarska glinja, nafta i gas, geotermalne vode, poljoprivredno zemljište i reka Tisa.
Razvojni potencijali su industrija građevinskog materijala (crep, keramičke pločice, mikroizolacioni materijal), prehrambena prerađivačka industrija (mlevena paprika, zamrznuti proizvodi), rečni i banjski turizam i modernizovani granični prelaz Horgoš prema Mađarskoj granici.

Sa ekološkog aspekta može se reći da zemlja i vazduh nisu zagađeni ali da zagađenost vode na teritoriji opštine predstavlja sve veći problem.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo: Selevenjske pustare – specijalni rezervat prirode i park u Horgošu – prirodnispomenik vrtne arhitekture.

Od zaštićenih kulturnih dobara u Horgošu imamo Crkvine srednjovekovnu crkvu – arheološko nalazište od velikog značajai dvorac grofaKarasa – spomenik kulture od velikog značaja.

Tradicionalne manifestacije i takmičenja su: Međunarodnimuzički festival – džez, improvizovana muzika, susret amaterskih pozorišta vojvođanskih Mađara, Bogata grana, Dan novog hleba, Kolonija književnika, Atletski i plivački maraton, Festival džez muzike i Festival ribolova.

Kanjiža ima za pobratime gradove: Kiškunhalaš, Ferencvaroš, Budaerš i Reske (svi iz Mađarske), Svantu George (Rumunija) i Kireljhelmec (Slovačka). Međunarodna saradnja uglavnom se ispolajva kroz zajedničke kulturne i sportske aktivnosti. Kanjiža učestvuje u regionalnim aktivnostima regionalnog udruženja "Mali region na pesku". Želja opštine je da učestvuje u regionalnoj inicijativi Dunav-Kriš-Moriš-Tisa (DKMT).

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 190 miliona dinara.

Adresa Skupštine opštine: 24420 Kanjiža, Trg Edvarda Kardelja 1

Telefon centrale: 024.875.166,   faks: 024.873.016

E-mail: kavai@kanjiza.co.yu

Web sajt: www.kanjiza.co.yu

Predsednik opštine: Kermeci Karolj, 024.873.376

Predsednik SO:Dobo Šandor, 024.875.476

Komunalna oblast: Marković Ester

vrh strane

15. OPŠTINA KIKINDA

Nalazi se na severoistoku Vojvodine, u severoistočnom Banatu na granici sa Rumunskom državom (postoje dva granična prelaza Nakovo i Mokrin), na raskršću puteva Zrenjanin-Kikinda-Senta i Novi Bečej-Kikinda-Rumunska granica.

Na površini od oko 782 km2 živi oko 67.000 stanovnika raznih nacionalnosti pretežno Srba, Mađara i Roma.

Osim samog mesta Kikinda postoje još 9 naseljenih mesta: Mokrin, Sajan, Iđoš, Nakovo, Banatsko Novo Selo, Novi Kozarci, Rusko selo, Banatska Topola i Bašaid.

Glavni prirodni resursi su nafta i gas, (po nekim procenama više od polovine ukupne proizvodnje nafte i gasa na teritoriji Srbije i Crne Gore je na teritoriji ove opštine), kvalitetno poljoprivredno zemljište i nalazište kvalitetne gline za proizvodnju građevinskog materijala.

Razvojni potencijali su u oblasti poljoprivrede, razvoja privatnog preduzetništva, intenziviranja izvoza industrijskih proizvoda kao i u kvalifikovanoj strukturi radne snage i lovnog turizma.

Ekološka situacija u opštini je nezadovoljavajuća. Najveći problem je nekvalitetna pijaća voda i problem zagađenosti vazduha koji je uzrokovan delom od emisija preduzeća na teritoriji opštine a delom od emisija preduzeća na teritoriji opštine a delom od emisija iz industrijskih postrojenja sa rumunske teritorije.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo: pašnjake velike droplje – specijalni rezervat prirode i spomen park Kikindsko-mokrinskom partizanskom odredu – memorijalni prirodni spomenik kod Simićevog salaša.

Od zaštićenih kulturnih dobarau Kikindi imamo crkvu Sv. Nikole i suvaču – oba spomenici kulture od izuzetnog značaja, zatim zgrada Kurije i bogomolja Vodica Ognjene Marije – oba spomenici kulture od velikog značaja; u Mokrinu crkvu arhistratiga Mihaila – spomenik kulture od izuzetnog značaja; u Iđošu Gradište – arheološko nbalazište od velikog značaja i u Ruskom Selu grobnicu porodice Čarnojević – spomenik kulture od velikog značaja.

Tradicionalne manifestacije i takmičenja su: u Kikindi Terra – simpozijum skulpture, Dani ludaje, naučni skup u oblasti društvenih nauka "Kikindski dijalozi", susreti pesnika srednjoškolaca, tradicionalne manifestacije kulturno umetničkih društava, Memorijal Miroslav Antić u Mokrinu i Festival rumunske muzike i folklora Vojvodine u Banatskom Novom Selu.

Postoji veliki interes za međunarodnu saradnj, prvenstveno sa regionima susednih zemalja Rumunije i Mađarske. Intenzivno se radi na projektu revitalizacijepruge Temišvar-kikinda-Segedin, čija bi rekonstrukcija unela značajnu živost u privredni i kulturni život kikindskog regiona. Obnovljena je saradnja sa opštinom Narvik u Kraljevini Norveškoj.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 553 miliona dinara.

Adresa Skupštine opštine: 23300 Kikinda, Trg Srpskih dobrovoljaca 12

Telefon centrale: 0230.22.610,   faks: 0230.22.904

E-mail: info@kikinda.org.yu

Web sajt: www.kikinda.org.yu

Predsednik opštine: Dr Branislav Blažić, 0230.21.000, predsednik@kikinda.org.yu

Predsednik SO: Oto Kišmarton, 0230.410.133, skupstina@kikinda.org.yu

Komunalna oblast: Ivan Starčev

vrh strane

16. OPŠTINA KOVAČICA

Nalazi se na jugoistoku Vojvodine, u jugozapanom delu Banata, na putevima Beograd-Kikinda i Beograd-Zrenjanin-Kikinda.

Na površini od oko 419 km2 živi oko 28.000 stanovnika raznih nacionalnosti pretežno Slovaka, Srba, Mađara i Rumuna.

Osim samog mesta Kovačica postoje još 7 naseljenih mesta: Debeljača, Padina, Crepaja, Samoš, Idvor, Uzdin i Putnikovo.

Glavni prirodni resursi su: poljoprivredno zemljište, voćnjaci, vinogradi i livade.

Razvojni potencijali su u oblasti poljoprivrede, hemijske industrije, prerade drveta i metala, razvoja privatnog preduzetništva, intenziviranja izvoza industrijskih proizvoda kao i u kvalifikovanoj strukturi radne snage i lovnog i ribolovnog turizma.

Nemamozaštićenih prirodnih dobara.

Od zaštićenih kulturnih dobarau Uzdinu imamo Rumunsku pravoslavnu crkvu Sv. Georgija – spomenik kulture od izuzetnog značaja, u Idvoru Memorijalni kompleks Mihajla Pupina – znamenito mesto od izuzetnog značaja, u Samošu crkvu Sv. Nikole – spomenik kulture od velikog značaja i u Crepaji crkvu Uspenja Bogorodice – spomenik kulture od velikog značaja.

Tradicionalne manifestacije i takmičenja su: u Kovačici Kovačički oktobar – likovni salon i svetski dan maternjeg jezika, u Uzdinu Festival zabavne muzike Tineratea canta, konkurs recitatora Buna vestire – Blagovesti, Međunarodni simpozijum "Znaneniti Banaćani – korak ka Evropi" i međunarodni festival poezije "Putevi klasja" i u Debeljači Festival mađarskih varoških pesama i čardaša – VIVE.

Adresa Skupštine opštine: 26210 Kovačica, Maršala Tita 50

Telefon centrale: 013.661.122,   faks: 013.661.047

E-mail: ok@panet.co.yu

Predsednik opštine: Miroslav Krišan, 013.662.506, ok@panet.co.yu

Predsednik SO: Jan Puškar, ok@panet.co.yu

Komunalna oblast: Ljiljana Žurić

vrh strane

17. OPŠTINA KOVIN

Nalazi se na jugoistoku Vojvodine, u južnom delu Banata, na levoj obali Dunava, zauzima veliki deo Deliblatske peščare, na ukrštanju je puteva Beograd-Pančevo-Bela Crkva-Vršac i Zrenjanin-Pančevo-Smederevo.

Na površini od oko 725 km2 živi oko 37.000 stanovnika raznih nacionalnosti pretežno Srba.

Osim samog mesta Kovin postoje još 9 naseljenih mesta: Bavanište, Mramorak, Deliblato, Pločica, Skorenovac,Gaj, Dubovac, Šumarak i Malo Bavanište.

Glavni prirodni resursi su: Deliblatska peščara – specijalni rezervat prirode (17.000ha), reka Dunav (preko 50 km leve obale Dunava), oranične površine (40.000 ha), nalazišta uglja, šljunka, opekarske gline i termo mineralnih voda.

Razvojni potencijali su u aktiviranju prirodnih resursa: Dunava – ruska luka u Kovinu, oranice – poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija, Deliblatska peščara – turizam i Panoncity, mineralne i termomineralne vode – punionica vode i banjski turizam.

Postoje ekološki problemi. Opština Kovin nalazi se u pkruženju potencijalno visoko rizičnih zagađivača "SARTID" Smederevo, EPS – Kostolac i Industrijska zona Pančevo. U samoj opštini povremeni ekološki narušivači su Fabrika armatura Zvezda (livnica) i Fabrika alkohola "Alpis" (taložna polja).

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo: koprivić (Celtis australis L.) – prirodni spomenik kod Deliblata, sastojina Juniperus virginijana – strogi prirodni rezervat u okviru Deliblatske peščare, Deliblatska peščara – specijalni rezervat prirode.

Od zaštićenih kulturnih dobara u Kovinu imamo crkvu Sv. arhanđela Mihajla i Gavrila i ostatke tvrđave – oba spomenici kulture od velikog značaja a u Deliblatu crkvu Prenosa moštiju Sv. Nikole – spomenik kulture od velikog značaja.

Tradicionalne manifestacije i takmičenja su:u Kovinu Oktobarski likovni salon, Festival "Deca pevaju hitove", Smotre (recitatorske, folklorne, horske i orkestarske i amaterskih pozorišta, Festival digitalne umetnosti i fijakerijade zatim u Bavaništu Dani ćirilice.

Opština Kovin učestvuje i podržava inicijative u okviru subregionalnog udruživanja opština Vrtšac, Bela Crkva, Plandište i Alibunar na realizaciji zajedničkih projekata (turizam, specijalni prirodni rezervat Deliblatska peščara, eksploatacija vetra). Kovin je pobratim sa Rac Kovinom u Mađarskoj a Skorenovac sa naseljom Lovre iz Županije Lovre i sa selom Lenđel u Mađarskoj. Sa gradom Kavadarci iz BRJ Makedonije ostvarena je 1996. godine kulturna saradnja.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 167 miliona dinara.

Adresa Skupštine opštine: 26220 Kovin, JNA 5,

Telefon centrale: 013.742.104,   faks:013.742.322

E-mail: sokovin@ptt.yu

Web sajt: www.opstina-kovin.org.yu

Predsednik opštine:

Predsednik SO:

Načelnik opštinske uprave:

Komunalna oblast: Radovan Vukosavljević

vrh strane

18. OPŠTINA KULA

Nalazi se u secerozapadnom delu Vojvodine, u centralno-zapadnom delu Bačke, na Velikom Bačkom kanalu i Dunav-Tisa-Dunav kanalima. Udaljena je 50 km od Novog Sada.

Na površini od oko 481 km2 živi oko 49.000 stanovnika raznih nacionalnosti pretežno Srba, Crnogoraca, Hrvata, Rutena, Mađara, Slovaka i drugih.

Osim samog mesta Kula postoje još 7 naseljenih mesta: Crvenka, Sivac, Kruščić, Ruski Krstur, Lipar, Nova Crvenka i Nova Kula.

Glavni prirodni resursi su: obradivo, visokoplodno zemljište (oko 41.000 ha), nalazišta sirovina za opekarsku industriju, termalni izvori, putna mreža, plovni kanali i železnica.

Razvojni potencijali su industrijski kapacitetei prehrambene industrije, industrija kože, metala, razvoj malih i srednjih preduzeća, osavremenjavanje obrazovanja i šira međunarodna saradnja.

Postoje ekološki problemi naročito u vezi sa snabdevanjem pijaćom vodom. Otpadne vode zajedno sa rekom Vrbas ulivaju se u Veliki Bački kanal. Visoka koncentracija hroma, cijano-jedinjenja i sumpora imaju za posledicu neprijatan miris u životnoj sredini kao i alarmantan broj kancerogenih obolenja zbog loše prečišćene vode i starog vodovoda napravljenog od takođe kancerogenog materijala.

Nemazaštićenih prirodnih dobara.

Od zaštićenih kulturnih dobara imamo u Kuli crkvu Sv. Marka – spomenik kulture od velikog značaja, u Ruskom Krsturu Rusinsku grkokatoličku crkvu Prenos moštiju Sv. Nikole i seosku kuću – oba spomenici kulture od velikog značaja, u Sivcu crkva Sv. Nikole – spomenik kulture od velikog zanačaja.

Tradicionalne manifestacije i takmičenja su:u Kuli Republički festival amaterskih pozorišta Srbije iMuzička manifestacija "Jesen stiže dunjo moja – dani Ise Bajića, u Sivcu Likovna kolonija "Eduka Turs", Festival Srba starosedelaca "Ivanjsko cveće" i Književna manifestacija "Sentelekijevi dani", u Ruskom Krsturu – Književni susreti "Kosteljnikova jesen", Dramski memorijal "Petar Riznič-Đađa i Festival kulture Rusina i Ukrajinaca "Crvena ruža".

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 291 milion dinara.

Adresa Skupštine opštine: 25230 Kula, Lenjinova 11

Telefon centrale: 025.722.333,  faks: : 025.722.273

E-mail: so.kula@neobee.net

Web sajt: www.kula.org.yu

Predsednik opštine:

Predsednik SO:

Komunalna oblast: Gelevajčuk Stefan


vrh strane

19. MALI IĐOŠ


Nalazi se u severozapadnom delu Vojvodine, u centralnom delu Bačke, na međunarodnom auto-putu E-75.
Na površini od oko 181 km2 živi oko 14.000 stanovnika raznih nacionalnosti pretežno Mađara i Srba.
Osim samog mesta Mali Iđoš postoje još 2 naseljena mesta: Lovćenac i Feketić.

Glavni prirodni resursi su: obradivo zemljište (oko 50.000 ha) i koridor uz auto-put.

Razvojni potencijali su industrijski kapacitetei prehrambene industrije, industrija mesa, Turističko-rekreativni centar "Zobnatica", razvoj malih i srednjih preduzeća, osavremenjavanje obrazovanja, šira međunarodna saradnja.
Ekološki gledano opština nema zagađivača, ali reka Krivaja već dolazi zagađena od Bačke Topole.

Nemazaštićenih prirodnih dobara.

Nema zaštićenih kulturnih dobara.

Tradicionalne manifestacije i takmičenja su:u Malom Iđošu Literarni susreti "Čepe dani", Književni susreti "Dani podolskog", Domboš fest, turniri u malom fudbalu i dr.

Opština je u okviru regionalne saradnje potpisnik Sporazuma o saradnji devet vojvođanskih opština (Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš, Bečej, Kanjiža, Ada, Senta, Novi Kneževac i Čoka). Pokušava se sa uspostavljanjem partnerstva između Feketića, Lovćenca i Malog Iđoša sa opštinama iz susedne Mađarske. Takođe postoji jedan vid saradnje sa crnogorskim opštinama u oblasti sporta, kulture i obrazovanja.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 93 miliona dinara.

Adresa Skupštine opštine: 24321 Mali Iđoš, M. Tita 32

Telefon centrale: 024.730.010,  faks: : 024.730.003

E-mail: somidjos@verat.net

Web sajt: www.maliidjos.co.yu

Predsednik opštine: Ištvan Siđi

Predsednik SO: Pal Karolj

Komunalna oblast: Bači Gabor

vrh strane

20. NOVI BEČEJ

Nalazi se u severoistočnom delu Vojvodine, u severozapadnom delu Banata, na levoj obali reke Tise.

Na površini od oko 609 km2 živi preko 27.000 stanovnika raznih nacionalnosti pretežno Srba i Mađara.

Osim samog mesta Novi Bečej postoji još 4 naseljena mesta: Bočar, Novo Miloševo, Crna Bara i Kumane.

Glavni prirodni i privredni resursi su: poljoprivredno zemljište (oko 42.000 hektara), reka Tisa, kanali DTD, stočarstvo, prehrambena, tekstilna, građevinska, mašinska i hemijska industrija. Postoje bogata lovišta i neiskorišćeni kapaciteti termalnih izvora i tri grofovska dvorca.

Strategija razvoja opštine kreće se u pravcu razvoja poljoprivrede, prerađivačkih kapaciteta, razvoja svih postojećih industrija kao i optimalno iskorišćavanje lovnih terena.

Ekološka situacija je zadovoljavajuća, izuzetak predstavlja zagađivanje kanala od jedne klanice i hemijska fabrika u dvorcu Karačonji.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo: Slano Kopovo – specijalni rezervat prirode (ostatak Panonskog mora), hrast lužnjak (Quercus robur) – spomenik prirode u dvorištu crpne stanice kod Kuman i park u Sokolcu – prirodni spomenik vrtne arhitekture.

Od zaštićenih kulturnih dobara u Novom Bečeju imamo Kapelu manastir – spomenik kulture od velikog značaja, u Vranjevu opštinsku zgradu, stambenu zgradu, crkvu Sv. Jovana Preteče – sve spomenici kulture od velikog značaja, Matejski brod - arheološko nalazište od velikog značaja, Arača, crkva Sv. Arhanđela Mihajla – spomenik kulture od izuzetnog značaja, u Novom Miloševu dvorac Karačonji i crkva Sv. Arhanđela – oba spomenici kulture od velikog značaja i u Bočaru crkva Sv. Arhanđela Gavrila.

Tradicionalne manifestacije su u Novom Bečeju: Likovna kolonija Tiske akademije akvarela, Muzički festival dece Vojvodine, Dani Josifa Marinkovića,Velikogospojinski dani i takmičenje solo pevača.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 180 miliona dinara.

Adresa Skupštine opštine: 23272 Novi Bečej, Zarka Zrenjanina 8,

Telefon centrale: 023.772.320,   faks: 023.772.500

E-mail: sonovibecej@newbenet.co.yu

Predsednik opštine: Aca T. Đukičin, 023.771.135

Predsednik SO: Dobrivoj Raškov, 023.771.136

Komunalna oblast: Dragan Rauški

vrh strane

21. OPŠTINA NOVA CRNJA

Nalazi se na severoistoku Vojvodine, na severoistoku Banata, na reci Stari Begej i Begejskom kanalu kao i na granici sa Rumunijom (granični prelaz Srpska Crnja).

Na površini od oko 273 km2 živi preko 13.000 stanovnika raznih nacionalnosti pretežno Srba.

Osim samog mesta Nova Crnja postoji još 5 naseljenih mesta: Aleksandrovo, Vojvoda Stepa, Srpska Crnja, Radojevo i Toba.

Glavni prirodni i privredni resursi su: obradivo zemljište (preko 26.000 ha) i poljoprivredno-prerađivačka industrija (šećera i ulja).

Strategija razvoja opštine kreće se u pravcu razvoja poljoprivrede, prerađivačkih kapaciteta, kao i optimalno iskorišćavanje lovnih i sportsko-ribolovnih terena i banjskog turizma.

U ekološkom smislu voda je biološki ispravna ali gvožđevita. Zemljište i vazduh nisu zagađeni zbog minimalnog rada industrije i zbog ekonomske krize koja utiče na smanjeno korišćenje insekticida, pesticida i veštačkog đubriva.
Od zaštićenih prirodnih dobara imamo: grupa stabala koprivića (Celtis occidentalis) – spomenik prirode u Srpskoj Crnji, sastojina pitomog oraha (Juglans regia) – prirodni spomenik u parku oko kaštela u blizini Rumunske granice, hrast lužnjak (Quercus robur L.) – spomenik prirode u Novoj Crnji i sofora (Sophora japonica) – spomenik prirode u Novoj Crnji.

Od zaštićenih kulturnih dobarau Srpskoj Crnji imamo rodnu kuću Đure Jakšića i crkvu Sv. Prokopija – oba spomenici kulture od velikog značaja.

Tradicionalne manifestacije u Srpskoj Crnji su: Liparske večeri-Đurini dani i svesrpski turnir u natezanju konopca.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 54 miliona dinara.

Adresa Skupštine opštine: 23218 Nova Crnja, JNA 110,

Telefon centrale: 023.815.030,   faks: 023.815.129

E-mail: scrnja@ptt.yu

Predsednik opštine: Dr Dunjić Milomir,

Predsednik SO: Vasiljević Milorad

Komunalna oblast: Aleksić Smiljka

vrh strane

22. OPŠTINA NOVI KNEŽEVAC

Nalazi se na severu Vojvodine, na severu Banata, na levoj obali (20 km) Tise, na kanalskoj mreži dužine oko 320 km i na rekama Zlatica i Moriš, na granici sa Mađarskom i Rumunijom.

Na površini od oko 305 km2 živi preko 13.000 stanovnika raznih nacionalnosti pretežno Srba i Mađara.

Osim samog mesta Novi Kneževac postoji još 8 naseljenih mesta: Đala, Srpski Krstur, Banatsko Aranđelovo, Filić, Podlokanj, Siget, Majdan i Rabe.

Glavni prirodni i privredni resursi su: obradivo zemljište i poljoprivredno-prerađivačka industrija (paprike, povrće,...), industrija ambalaže.

Strategija razvoja opštine kreće se u pravcu razvoja poljoprivrede, prerađivačkih kapaciteta, kao i optimalno iskorišćavanje sportsko-ribolovnih terena.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo: hrast lužnjak (Quercus robur L.) – prirodni spomenik na nasipu iza fabrike ambalaže i park u Novom Kneževcu – prirodni spomenik vrtne arhitekture u centru Novog Kneževca.

Od zaštićenih kulturnih dobarau Novom Kneževcu imamo crkvu Sv Arhanđela, dvorac Servijski-Šulpe i olajnicu – sva tri spomenici kulture od velikog značaja, u Srpskom Krsturu zgrada stare opštine – spomenik kulture od velikog značaja.

Tradicionalne manifestacije u Novom Kneževcu su: Međunarodni festival harmonikaša, Poetske šetnje parkom i Akordi leta.

Novi Kneževac je uspostavio regionalnu saradnju sa osam severnovojvođanskih opština koja je institucionalizovana.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 98 miliona dinara.

Adresa Skupštine opštine: 23330 NoviKneževac, Kralja Petra I Karađorđevića 1,

Telefon centrale: 0230.81.055,   faks: 0230.81.031

E-mail: sonk@eunet.yu

Predsednik opštine: DrPredrag Veličković, 0230.81.557

Predsednik SO: Žarko Nešić, 0230.81.100

Komunalna oblast: Balaša Deže

vrh strane

23. NOVI SAD

Nalazi se u centralnom delu Vojvodine, u južnom delu Bačke , na obe obale Dunava i na kanalima DTD.

Na površini od oko 700 km2 živi preko 300.000 stanovnika raznih nacionalnosti pretežno Srba. Novi Sad, grad sa više imena (Neu- Satz na nemačkom, Uj-videk na mađarskom, Neo-Planta na latin-skom, Srpska Atina u XIX i Bistrica na evropskim geografskim kartama u XVI i XVII veku) kao jedan od epicentara slovenske civi-lizacije sa izrazito kosmopolitskim karak-terom življenja uvek se nalazio na speci-fičnom geostrateškom mestu-razmeđu kultura, nacija, religija i država. Danas je Novi Sad sa svojih 15 prigradskih naselja, glavni grad AP Vojvodine i drugi grad po veličini u Srbiji.

Osim samog mesta Novi Sad, postoji još 14 naseljenih mesta: Petrovaradin, Sremska Kamenica, Ledinci, Rakovac, Kać, Budisava, Kovilj, Čenej, Rumenka, Kisač, Stepanovićevo, Veternik, Futog i Begeč.

Glavni prirodni resursi su: reka Dunav, Nacionalni park Fruška gora, kanal DTD, poljoprivredno zemljište, povoljan geostrateški položaj - Novi Sad predstavlja izuzetno važno saobraćajno čvorište u kome se ukrštaju najznačajniji tokovi rečnog, željezničkog i drumskog saobraćaja (međunarodni put E-75), a u neposrednoj blizini su aerodromi Čenej i Surčin.

Glavni privredni resursi su rafinerija nafte, industrijska zona, banke, uslužne delatnosti, poljoprivreda, univerzitet, institucije kuture i sporta, turizam i tranzitni saobraćaj.

Sa ekološke strane Novosadska opština trpi još uvek nedefinisane posledice NATO bombardovanja u proleće 1999. godine. Institut za zaštitu zdravlja publikuje podatke o stanju životne sredine u Eko-biltenu. U Novom Sadu postoji jedan od najstarijih Ekoloških pokreta u državi, Koalicija zelenih, Međunarodna ekološka konferencija, Sajam ekologije, Goranske zimske večeri, Dan planete zemlje, Ekološka nedelja, Eko-kamp-opstanak, festival meda.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo: Dunavski park – spomenik prirode u Novom Sadu, Piramidalni hrast (Quercus pedunculata var. Fastigiata) – spomenik prirode u Dunavskom parku u Novom Sadu, Koprivić (Celtis australis L.) – spomenik prirode u centru Novog Sada u ulici Modene, javorolisni platan (Platanus acerifolia Wild.) – spomenik prirode u kasarni u Futoškoj ulici u Novom Sadu, 3 stabla močvarnog čempresa (Taxodium distichum) – spomenik prirode u Futoškom parku u Novom Sadu, američki platan (Platanus occidentalis) – spomenik prirode na Sajlovu, Dud (Molus alba L.) – spomenik prirode na Čenejskom salašu br. 252, platan u dvorištu Osnovne škole Miloš Crnjanski – spomenik prirode, Koviljsko-petrovaradinski rit – specijalni rezervat prirode, Kolonija močvarica – naučno istraživački rezervat u Kovilju, Koviljsko-petrovaradinski rit, Petokraka lipa na potezu Pletena anta – spomenik prirode Sremska Kamenica, Fruška gora na Grebenskom putu, Javorova gudura – strogi prirodni rezervat u okviru Nacionalnog parka Fruška gora, Fruška gora – Nacionalni park, Šuma "Stražilovo" oko spomenika pesniku Branku Radičeviću – memorijalni prirodni spomenik u okolini Sremskih Karlovaca, šuma "Kozjak",  Platan (Platanus occidentalis L.) – spomenik prirode u Futogu u dvorištu Poljoprivredne škole, Ritska šuma na ostrvu Mačkov sprud – strogi prirodni rezervat na ostrvu na Dunavu kod Rakovca, Begečka jama – park prirode, , 4 stabla crne i 1 stablo bele topole – prirodni spomenik u Begeču u podnožju nasipa, Park Instituta za grudne bolesti i tuberkulozu – Regionalni park u Sremskoj Kamenici, i Bela topola (Populus alba L.) – spomenik prirode u Petrovaradinu.

Od zaštićenih kulturnih dobara u Novom Sadu imamo spomenik na keju žrtvama racije 1942. – znamenito mesto od velikog značaja, groblja van upotrebe, Jodna banja, Sinagoga i spomen groblje boraca NOR-a sva četiri prostorno kulturno-istorijske celine od velikog značaja, Almaška crkva – spomenik kulture od izuzetnog značaja, zgrada Gimnazije J.J.Zmaj, zgrada Vojvođanske banke na Trgu slobode, zgrada Matice srpske, ilegalna partizanska baza u ulici Vojislava Ilića br. 15, Katolička plebanija, Nikolajevska crkva, Saborna crkva Sv. Georgija, spomenik Svetozaru Miletiću na Trgu slobode i Uspenjska crkva svih 9 spomenici kulture od velikog značaja, Fruška gora – prostorna kulturno-istorijska celina od izuzetnog značaja, Petrovaradin, gornja i donja tvrđava s podgrađem i dvorac Marcibanji-Karačonji u Sremskoj Kamenici oba predstavljaju prostorno kulturno-istorijske celine od velikog značaja, Petrovaradin, mesto bitke iz 1716, - znamenito mesto od izuzetnog značaja, u Kovilju manastir sa crkvom Sv. Arh. Mihajla i Gavrila i spomenik palim borcima u I sv. Ratu oba spomenici kulture od velikog značaja, u Rumenci Srpska Pravoslavna crkva Sv. Petra i Pavla  i Mađarska reformatska crkva, obe spomenici kulture od velikog značaja, u Futogu Srpska Pravoslavna crkva Sv. Kuzmana i Damjana – spomenik kulture od velikog značaja i Rimokatolička crkva srca Isusovog i stari župni dvor – oba spomenici kulture od velikog značaja, u Begeču Kuva (Castellum onagrinum) – arheološko nalazište od velikog značaja i imanje Vizić – spomenik kulture od velikog značaja, u Bukovcu Srpska pravoslavna crkva Vaznesenja – spomenik kulture od velikog značaja, u Sremskoj Kamenici Srpska pravoslavna crkva Uspenja Bogorodice i kuća u kojoj je živeo Jovan Jovanović Zmaj, srpski pesnik oba spomenici kulture od velikog značaja, a u Ledincima manastirska Srpska pravoslavna crkva Sv. Save na Klisi i stara česma oba spomenici kulture od velikog značaja.

Tradicionalne manifestacije su: Međunarodni pozorišni festival "Sterijino pozorje", Međunarodni dečiji festival "Zmajeve dečije igre", Novosadske muzičke svečanosti – NOMUS, Novosadski džez festival, Republički dečiji festival "Decembarski Zmajdani", "Vojvođanske zlatne žice", Međunarodna izložba fotografija "Zlatno oko", Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT, Međunarodni festival izvođačkih umetnosti – Ogledalizacija, Međunarodna izložba umetnosti "Art Expo", Međunarodni festival evropskog filma – EURONS, Međunarodni festival duhovne muzike, Međunarodni festival nove - aktuelne muzike, Međunarodni salon knjiga, Međunarodni festivak knjige, Festival domaćeg igranog filma "Novosadska Arena", "Dositejevi dani", Književni susreti "Milici Stojadinović-Srpkinji u pohode", Memorijal "Miroslav Antić", Međunarodni festival "Bisernica Janike Balaža", Festival slovačke popularne muzike "Pop ton", Balkan Art – tradicionalna bijenalna izložba, Festival uličnih svirača, Novosadski salon – manifestacija likovnog stvatalaštva, "FORMA" bijenalna manifestacija Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine, Memorijal "Mikola M. Kočiš", Dani Tarasa Ševčenka,  Memorijal "Ferenc Feher", Festival nove rusinske narodne pesme "Ružin vrt", Festival izvorne narodne muzike "Szolj, sip, szolj", Međunarodni video festival "Videomedeja", Srednjoškolsko pozorje, The Iwano project, Božićni i novogodišnji koncerti, Festival "Zlatno zvonce", "Raspustilište", "Pčesa" – festival vojvođanskog folklora, u Petrovaradinu Letnji muzički festival "EXIT" i umetnička kolonija tapiserija "Boško Petrović", na Čeneju Festival muzičko.scenskog izvođenja vojvođanskog folklora "Tulipan", u Begeču Ekološka likovna kolonija reciklažne umetnosti "Svetionik".

Skupština grada učestvuje u regionalnoj saradnji po osnovu potpisanih sporazuma sa Segedinom i Temišvarom kao i sa Osjekom i Tuzlom. Pobratimi gradovi sa Novim Sadom su: Modena, Norič, Dortmund, Čangčun, Budva, Iliupoli. Potpisan je sporazum o saradnji sa gradovima Pečujom, Ulmom, Geterburgom. Sa Sankt Petersburgom potpisan je Protokol o namerama, a sa gradovima Ferarom i Lavovom parafirano je pismo o namerama.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 6800 miliona dinara. 

Adresa Skupštine grada: 21000 Novi Sad, Žarka Zrenjanina 8a,

Telefon centrale: 021.451.299,   faks: 021.451.590
E-mail:

Web sajt: www.Novi Sad– official Website

Predsednik opštine: Maja Gojković, 021.420.066, mayor@gradnovisad.org.yu

Predsednik SO: Zoran Vučević, 021.523.333, kabins@EUnet.yu

Komunalna oblast: Snežana Govedarica,

Opštinski menadžer: Dragan Dunčić,

Glavni arhitekta: Vesna Prosenica,

vrh strane

24. OPŠTINA ODŽACI

Nalazi se u zapadnoj Vojvodini na zapadu Bačke, na kanalima DTD-a, na obali Dunava graniči se sa Hrvatskom.
Na površini od oko 411 km2 živi oko 36.000 stanovnika raznih nacionalnosti dominantno  Srbi, Mađari i Slovaci.

Osim samog mesta Odžaci postoji još 8 naseljena mesta: Lalić, Bački Gradac, Bački Brestovac, Srpski Miletić, Bogojevo, Karavukovo, Deronje i Ratkovo.

Glavni prirodni resursi su poljoprivredno zemljište u kome dominira livadska crnica, Dunav i kanali DTD, rezerve opekarske gline, geografski položaj sa graničnim prelazom prema Hrvatskoj omogućava razvoj tranzitnog turizma.
Glavni privredni resursi su tekstilna, hemijska, metalna, građevinska i štamparska industrija, razvoj agrokompleksa opštine kao proizvođača zdrave hrane, ambalaže i lovnog turizma, otvaranje bescarinske zone u Bogojevu, izgradnja fabrike vode.

Sa ekološkog aspekta može se reći da je situacija zadovoljavajuća.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo drvored platana, kestena i lipe u Odžacima – spomenik prirode.

Od zaštićenih kulturnih dobara u Odžacima imamo Rimokatoličku crkvu Arhanđela Mihajla –,  u Ratkovu Srpsku pravoslavnu crkvu Sv. Georgija a u Deronjama Srpska pravoslavna crkva Arhistratiga Mihaila, sva tri spomenici kulture od velikog značaja i arheološko nalazište iz neolitskog perioda "Crvenokosa boginja".

Tradicionalne manifestacije su: u OdžacimaMeđunarodni festival multimedijalne umetnosti – IMAF, Međunarodni festival haiku poezije, Hramovna slava spaljivanje moštiju Svetog Save, Crvenokosa boginja, Petrovdanske svečanosti u Bačkom Brestovcu, seoska slava 29. novembra i Likovna kolonija "Memorijal Vasilije Čolović" u Srpskom Miletiću, seoska slava "Sveti Ilija" u  Bačkom Gračacu, Ribarske svečanosti u augustu i Dani "Mihala Benke-Uče", "Vranjansko veče u Karavukovu, seoska slava, zadnje nedelje juna, "Sveti Vladislav" u Bogojevu, u Laliću, "Vrbica" u Deronjama i seoska slava "Đurđic" u Ratkovu.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 163 miliona dinara. 

Adresa Skupštine opštine: 25270 Odžaci, Maršala Tita 24,

Telefon centrale: 025.742.411,   faks: 025.742.396

E-mail: iodbor@neobee.net

Predsednik opštine: Milan Ćuk, 025.742.411

Predsednik SO: Svetlana Lončar,

Načelnik opštinske uprave: Robert Svilar

Komunalna oblast: Zoran Božičić, 025.743.211

vrh strane

25. OPŠTINA OPOVO

Nalazi se u težišnom delu Vojvodine pomereno prema jugoistoku, u jugozapadnom delu Banata, između Zrenjanina i Pančeva.

Na površini od oko 203 km2 živi preko 11.000 stanovnika pretežno Srba.

Osim samog mesta Opovo postoji još 3 naseljena mesta: Sefkerin, Baranda i Sakule.

Glavni prirodni resursi su poljoprivredno zemljište, reka Tamiš i odličan geostrateški položaj između Pančeva i Zrenjanina.

Glavni privredni resurs poljoprivreda.

Pored izuzetno povoljnog položaja, prednost opštine Opovo je čista i nezagađena sredina na udaljenosti 30-40 km od velikih privrednih i industrijskih centara.

Nemamozaštićenih prirodnih dobara.

Od zaštićenih kulturnih dobara u Opovu imamo Srpsku pravoslavnu crkvu Sv. Nikole i u Sakulama  Srpsku pravoslavnu crkvu Sv. Nikole – obe spomenici kulture od velikog značaja.

Tradicionalne manifestacije su: "Ovčarski dani" u Sakulama, "Dani Austrije" u Opovu, tradicionalni maraton i turnir u malom fudbalu "Aca Radović".

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 34 miliona dinara. 

Adresa Skupštine opštine: 26204 Opovo, Borisa Kidriča 10,

Telefon centrale: 013.681.030,   faks: 013.681.202

E-mail: soopovo@bisinter.net

Web: www.opstinaopovo.co.yu

Predsednik opštine: Milorad Soldatović, 013.681.091

Predsednik SO:Čedo Dumbelović,

Komunalna oblast: Radmila Maksimović

vrh strane

26. OPŠTINA PANČEVO

Nalazi se na jugozapadu Vojvodine, na jugu Banata, na levoj obali Dunava u blizini Beograda.

Na površini od preko 600 km2 živi oko 130.000 stanovnika 23 razne nacionalnosti,  dominantno Srba.

Osim samog mesta Pančevo postoji još 9 naseljenih mesta: Starčevo, Omoljica, Ivanovo, Banatski Brestovac, Dolovo, Banatsko Novo Selo, Kačarevo, Jabuka i Glogonj.

Glavni prirodni resursi su poljoprivredno zemljište, reka Dunav, reka Tamiš i geostrateški položaj pored Beograda.

Glavni privredni resursi su industrija, naročito petro-hemijska, rafinerija nafte,
Ekološka sredina je veoma zagađena i ugrožena radom rafinerije i nekih industrijskih postrojenja.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo Ponjavicu – park prirode kod Banatskog Brestovca i Omoljice, tri stabla belog jasena (Fraxinus excelsior) – spomenik prirode na ulazu u Dolovo iz pravca Pančeva i "Omoljička ada", mešovita sastojina – strogi prirodni rezervat kod Ivanova u okviru Donjeg Podunavlja.

Od zaštićenih kulturnih dobara u Pančevu imamo staro gradsko jezgro – prostorno kulturno-istorijska celina od velikog značaja, Srpska pravoslavna crkva Preobraženja – spomenik kulture op izuzetnog značaja, Srpski pravoslavni manastir Sv. arh. Mihajla i Gavrila – spomenik kulture od izuzetnog značaja, Srpska pravoslavna Uspenjska crkva, zgrada Magistrata, zgrada Narodne pivare, zgrada na Trgu kralja Petra I broj 8-10. zgrada na Trgu kralja Petra I broj 11, zgrada u ulici Dimitrija Tucovića 2, zgrada u ulici JNA 2, zgrada u ulici Nikole Tesle 3,  svih 8 spomenici kulture od velikog značaja, svetionici na ušću Tamiša u Dunav – spomenik kulture od velikog značaja, neolitski grad Starčevo - arheološko nalazište od izuzetnog značaj, u Banatskom Novom selu staro jezgro – prostorno kulturno-istorijska celina od velikog značaja i u Crepaji Srpska pravoslavna crkva Uspenja Bogorodice – spomenik kulture od velikog značaja.

Tradicionalne manifestacije su u PančevuInternacionalna umetnička radionica "Staklo", Međunarodno takmičenje kamernih ansambala duvača, Festival muzike za decu "Raspevano proleće", Internacionalni festival autorskog stripa grrr!!!, Festival pozorišne umetnosti "Portret", Likovna kolonija "Deliblatski pesak" i Stručna konferencija regionalno-univerzalno, a u Omoljici Međunarodni festival amaterskog filma "Žisel", u Dolovu Festival muzičkog i folklornog stvaralaštva dece Srbije, a u Banatskom Novom selu Festival Rumunske muzike i folklora Vojvodine,

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko __ miliona dinara. 

Adresa Skupštine opštine: 26000 Pančevo, Trg Kralja Petra I, broj 2-4,

Telefon centrale: 013.344.422,   faks: 013.43.222

E-mail: pancevo@panet.co.yu

Web: www.sopancevo.org.yu

Predsednik opštine: Srđan Miković, 013.346.393

Predsednik SO: Milan Babić, 013.331.662

Komunalna oblast: Enisa Agović Hoti

vrh strane

27. OPŠTINA PEĆINCI

Nalaze se u južnom centralnom delu Vojvodine, u južnom centralnom delu Srema, na reci Savi u blizini beogradskog aerodroma.

Osim samog mesta Pećinci postoji još 14 naseljenih mesta: Popinci, Sibač, Brestač, Subotište, Prhovo, Sremski Mihaljevci, Šimanovci, Deč. Karlovčić, Donji Tovarnik, Ogar, Obrež, Ašanja i Kupinovo.

Glavni prirodni resursi su poljoprivredno zemljište, šume, specijalni prirodni rezervat "Obedska bara", termalni izvor u Kupinovu, reka Sava, i geostrateški položaj blizu aerodroma i Beograda.

Glavni privredni resursi su poljoprivredne zadruge, fabrika šećera u Pećincima, prehrambena industrija, industrija obuće, tekstilna industrija, proizvodnja bojlera i kotlova. U oblasti turizma nosilac je hotel Obedska bara u Obrežu, Etno-park u Kupinovu i očuvane zidine najstarijeg srednjevekovnog grada Kupinika na potezu Obedske bare i Muzej hleba u Pećincima.

Sa ekološkog aspekta može se reći da je sredina relativno zagađena i to i vazduh i voda, a najviše zbog postojanja divljih deponija i nedostatka vodovoda i kanalizacije. U vodi je povećana koncentracija teških metala i organskih materija koji su štetni za zdravlje.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo...

Od zaštićenih kulturnih dobara u Sibaču imamo Srpsku pravoslavnu crkvu Sv. Nikole – spomenik kulture od izuzetnog značaja, u Popincima Srpsku pravoslavnu crkvu Sv. Nikole i kuću u Fruškogorskoj ulici br. 21 – oba spomenici kulture od velikog značaja, u Prhovu Srpska pravoslavna crkva Sv. Nikole – spomenik kulture od velikog značaja, u Brestaču – Srpska pravoslavna crkva Sv. arh. Mihajla i Gavrila – spomenik kulture od velikog značaja, u Šimanovcima Srpska pravoslavna crkva Sv. Nikole i kuća Ilije Atanackovića u ulici M.Tita br. 2, u Sremskim Mihaljevcima Srpska pravoslavna crkva Sv. Jovana Bogoslova i ambar sa kotobanjom – oba spomenici kulture od velikog značaja.

vrh strane

28. OPŠTINA PLANDIŠTE

Nalazi se na jugoistočnom delu Vojvodine, u jugoistočnom delu Banata, na kanalima DTD i na granici sa Rumunijom. Preko teritorije opštine prelazi željeznički pravac Zrenjanin-Plandište-Vršac-Bela Crkva, magistralni put Zrenjanin-Sečanj-Plandište-Vršac i regionalni putni pravac Plandište-Alibunar-Beograd.

Na površini od oko 383 km2 živi oko 13.400 stanovnika raznih nacionalnosti: Srbi, Mađari, Makedonci, Rumuni, Slovaci, Romi i drugi.

Osim samog mesta Plandište postoji još 13 naseljena mesta: Jermenovci, Barice, Laudanovac, Margita, Veliki Gaj, Kupinik, Banatski Sokolac, Velika Greda, Hajdučica, Stari Lec, Dužine, Miletićevo i Markovićevo.

Glavni prirodni resursi su obradivo poljoprivredno zemljište, energetke sirovine gas i nafta i geotermalne vode.

Glavni privredni resursi su agroindustrija, proizvodnja zdrave hrane, banjski i lovni turizam.
U vezi sa zagađenjem životne sredine može se reći da je opština Plandište ekolška oaza.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo Stari park u Velikom Gaju – spomenik prirode, koprivić (Celtis australis L.), beli jasen (Fraxinus excelsior), mečja leska (Corulus columa L.), Ginko (Ginko biloba L.), dva stabla hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) – sve prirodni spomenici u Velikom Gaju, park dvorca u Hajdučici, crni orah (Juglans nigra L.), crni jasen (Fraxinus omis L.), hrast lužnjak (Quercus robur L.), Tisa (Taxus baccata L.) i dva stabla koprivića – svi prirodni spomenici u parku u Hajdučici i park dvorca Jagodić – prirodni spomenik u Starom Lecu.

Od zaštićenih kulturnih dobara imamo u Hajdučici dvorac Lazara Dunđerskog a u Starom Lecu dvorac Jagodić i dvorac Kapetanovo – sva tri dvorca su spomenici kulture od velikog značaja.

Tradicionalne manifestacije su u Plandištu Prevodilačka radionica "Zoltan Čuka" i opštinska smotra KUD-a.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 69 miliona dinara. 

Adresa Skupštine opštine: 26360 Plandište, Vojvode Putnika 38,

Telefon centrale: 013.861.033,   faks: 013.861.134

E-mail: soplandiste@hemo.net

Web: www.plandiste.co.yu

Predsednik opštine:Zoran Vorkapić, 013.861.033

Predsednik SO: Jagoda Banjanin, 063.573.514

Komunalna oblast: Nikola Poznić

vrh strane

29. OPŠTINA RUMA

Nalazi se u južnom delu Vojvodine, u južnom i centralnom Sremu, između reke Save i Nacionalnog parka Fruška gora na raskršću puteva Beograd-Zagreb i Novi Sad-Šabac.
     
Na površini od oko 582 km2 živi preko 61.000 stanovnika raznih nacionalnosti pretežno Srbi.

Osim samog mesta Ruma postoji još 16 naseljena mesta: Kraljevci, Dobrinci, Donji Petrovci, Putinci, Žarkovacf, Mali Radinci, Pavlovci, Stejanovci Voganj, Buđanovci, Hrtkovci, Nikinci, Platičevo, Klenak, Vitojevci i Grabovci.

Glavni prirodni resursi su obradivo poljoprivredno zemljište i geostrateški položaj koji omogućava velike saobraćajne i turističke potencijale. Ruma je udaljena 33 km od Novog Sada i 55 km od Beograda.

Glavni privredni resursi su fabrika kože, plastike, gume, građevinskog materijala, konfekcije, trikotaže, obuće, metalna, grafička, drvna, prehrambena industrija, trgovina, zanatstvo i ugostiteljstvo.

Stanje životne sredine je diskutabilno zbog nedovoljnih mernih podataka.

Nema zaštićenih prirodnih dobara.

Od zaštićenih kulturnih dobara imamo u Rumi Rimokatoličku crkvu Uzdizanja Časnog krsta, Srpske pravoslavne crkve Vaznesenja, Sv. Nikole i Silaska Sv. Duha – sve četiri spomenici kulture od velikog značaja, zgrada Muzeja i letnjikovac "Fišerov salaš" – oba spomenici kulture od velikog značaja, u Stejanovcima Srpska pravoslavna crkva Sv. Nikole, u Vognju Srpska pravoslavna crkva Sv. Nikole – obe spomenici kulture od velikog značaja, u Putincima grad Basijana (Bassianae) - arheološko nalazište od izuzetnog značaja, u Dobrincima grad-utvrđenje – arheološko nalazište od velikog značaja i Srpska pravoslavna crkva Sv. Nikole – spomenik kulture od velikog značaja, u Kraljevcima Srpska pravoslavna crkva Sv. Nikole – spomenik kulture od velikog značaja, u Donjim Petrovcima Srpska pravoslavna crkva Sv. Nikole i vodenica – oba spomenici kulture od velikog značaja, u Buđanovcima Srpska pravoslavna crkva Sv. Arhanđela Gavrila – spomenik kulture od velikog značaja, u Hrtkovcima Gomolava – višeslojno arheološko naselje od izuzetnog značaja i Rimokatolička crkva Sv. Klimenta – spomenik kulture od velikog značaja i u Platičevu Srpska pravoslavna crkva Sv. Arhanđela Gavrila – spomenik kulture od velikog značaja.

Tradicionalne manifestacije su u Rumi Internacionalna likovna kolonija "Borkovac", Festival muzičkih društava Vojvodine, Takmičenje solo pecača "Nikola Cvejić", Trema fest – teatarska revija evropske multikulturalne akcije,

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 367 miliona dinara. 

Adresa Skupštine opštine: 22400 Ruma, Glavna 255,

Telefon centrale: 022.478.800,   faks: 022.429.588

E-mail: office@ruma.co.yu

Web: www.ruma.co.yu

Predsednik opštine: Srđan Nikolić, 022.478.314

Predsednik SO: Ljubiša Jezdimirović,

Komunalna oblast: Luka Zagorac

vrh strane

30. OPŠTINA SEČANJ

Nalazi se u istočnom delu Vojvodine, u istočnom Banatu na granici sa Rumunijom, malogranični prelaz Jaša Tomić, na kanalima DTD i na reci Tamiš.

Na površini od oko 523 km2 živi preko 16.000 stanovnika raznih nacionalnosti pretežno Srbi, Mađari i Rumuni.

Osim samog mesta Sečanj postoji još 10 naseljena mesta: Neuzina, Jarkovac, Banatska Dubica, Konak, Boka, Šurjan, Jaša Tomić, Busenje, Krajišnik i Sutjeska.

Glavni prirodni resursi su obradivo poljoprivredno zemljište, pašnjaci i naftna polja.

Glavni privredni resursi su pored poljoprivrednih i ribolovni potencijali i naftna polja.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo park dvorca u Konaku – prirodni spomenik vrtne arhitekture i staro stablo bresta (Ulmus campestris L.) – memorijalni prirodni spomenik.

Od zaštićenih kulturnih dobara imamo u Jaši Tomiću Srpsku pravoslavnu crkvu Sv Nikole – spomenik kulture od velikog značaja, u Šurjanu Srpska pravoslavna crkva Vaznesenja – spomenik kulture od velikog značaja, u Konaku dvorac Danijel – spomenik kulture od velikog značaja i u Jarkovcu Srpska pravoslavna crkva Vaznesenja – spomenik kulture od velikog značaja.

Opština učestvuje u regionalnom udruživanju, i to u okviru Srednjebanatskog okruga zajedno sa Žitištem, Crnjom, Sečnjem, Zrenjaninom i Bečejom. Opština je pobratimljena sa rumunskom opštinom Požežena i uspostavljena je saradnja u oblasti kulture i sporta.

Tradicionalne manifestacije su u Sečnju Književni susreti "Pisci na granici", Smotra recitatora "Pesniče naroda mog", Letnje sportske igre, Festival dramskih amatera sela Vojvodine "FEDRAS) i susreti nacionalnih manjina.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 87 miliona dinara. 

Adresa Skupštine opštine: 23240 Sečanj, Vožda Karađorđa 57,

Telefon centrale: 023.841.410,   faks: 023.842.031

E-mail: sosecanj@ptt.yu

Web:

Predsednik opštine: Predrag Milošević, 023.843.111

Predsednik SO: Lazo Andrijašević,

Komunalna oblast: Vihić Milenko

vrh strane

31. OPŠTINA SENTA

Nalazi se u severnom delu Vojvodine, u severnom delu Bačke, na desnoj obali Tise sa internacionalnom lukom Potisje. 

Na površini od oko 293 km2 živi oko 25.000 stanovnika raznih nacionalnosti pretežno, Mađari.

Osim samog mesta Senta postoji još 4 naseljena mesta: Gornji Breg, Bogaraš, Kevi i Tornjoš.

Glavni prirodni resursi su obradivo poljoprivredno zemljište.

Glavni privredni resursi agroprerađivačka industrija i rečni, drumski i željeznički saobraćaj tj. transport. Senta raspolaže dobrim putnim i željezničkim vezama koje je spajaju sa sve četiri strane sveta. Drumsko-željeznički most kod Sente spaja severnu Bačku i Banat. Senta tradicionalno predstavlja ekonomski, trgovinski, finansijski, zdravstveni (raspolaže okružnom bolnicom), kulturni i administrativni centar Potisja.

Problemi zagađenosti vode, zemlje i vazduha postoje zbog šećerane i fabrike kvasca kao I zagađenosti reke Tise.

Nema zaštićenih prirodnih dobara.

Od zaštićenih kulturnih dobara imamo kod Sente mesto bitke iz 1697 – znamenito mesto od izuzetnog značaja, Gradsku kuću, Srpsku pravoslavnu crkvu Sv. Arhanđela Mihajla, zgradu Plebanije, hotel "Rojal", Vatrogasna kasarna, rodna kuća Stevana Sremca i kuća krojača Krste Slavnića – sve spomenici kulture od izuzetnog značaja.

Senta ima partnerske odnose sa sledećim gradovima: Kranj (Slovenija), Hodmezevašarhelj i Gedele (Mađarska) i Mukačevo (Ukrajina).       

Tradicionalne manifestacije su u Senti Umetnička kolonija Senta, Festival vojvođanskih mađarskih pevanih pesama i Vojvođanski festival malih scena i monodrame – VOFEMS.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 193 miliona dinara. 

Adresa Skupštine opštine: 24400 Senta, Trg M. Tita 1,

Telefon centrale: 024.813.574,   faks: 024.492.588

E-mail: zenta@eunet.yu

Web: www.zenta-senta.co.yu

Predsednik opštine: Atila Juhas, 024.812.636

Predsednik SO: Žiroš Jankelić Aniko, 024.812.177, jankelica@pyrotherm.co.yu

Komunalna oblast: Valerija Tuza

vrh strane

32. OPŠTINA SOMBOR

Nalazi se na severozapadu Vojvodine, u Bačkoj, na levoj obali Dunava i graniči se sa Mađarskom i Hrvatskom.

Na površini od oko 1180 km² živi oko 100.000 stanovnika raznih nacionalnosti: Srbi, Mađari, Hrvati,Crnogorci, Ruteni, Ukrajinci, Nemci, Albanci, Turci i Slovaci.

Osim samog mesta Sombor postoji još 23 naseljena mesta: Bezdan, Kljajićevo, Bački breg, Kolut, Bački Monoštor, Doroslovo, Stapar, Telečka, Čonoplja, Svetozar Miletić, Gakovo, Riđica, Stanišić, Aleksa Šantić, Rastina, Kruševlje, Rančevo, Bilić, Nenadić, Obzir, Bukovac, Lugumenci i Žarkovac.

Glavni prirodni resursi su poljoprivredno zemljište (oko 100.000 hektara), površinske i podzemne zone, termomineralne vode, Dunav, povoljan geografski položaj (kroz opštinu prolazi evropski saobraćajni koridor 7), povoljni uslovi za razvoj turizma i izuzetno pogodni uslovi za razvoj tranzitnog saobraćaja i na bazi toga sveukupni razvoj. Sombor je udaljen od Beograda 175 km. a od Budimpešte 220 km.

Opština poseduje 10, 5 kilometara obale Dunava i preko 200 km. kanalske mreže.

U Somborskoj privredi glavna je Fabrika ulja i biljnih masti "SUNCE" AD Sombor.

Sa ekološkog aspekta može se reći da je situacija zadovoljavajuća.

Od zaštićenih prirodnih dobara imamo: stablo Maklure (Maclura pomifera) – prirodni spomenik na putu Sombor-Bezdan, mešovita sastojina hrasta lužnjaka i bele topole (Kalandoš) – strogi prirodni rezervat Zmajevac, mešovita sastojina hrasta lužnjaka i jasena (Kazuk) – strogi prirodni rezervat kod Kneževih vinograda, mešovita sastojina hrasta lužnjaka, bele topole i bresta (Siga) – strogi prirodni rezervat kod Bačkog Monoštra, mešovita sastojina hrasta lužnjaka i crne topole (Siga) – strogi prirodni rezervat kod Bačkog Monoštra, mešovita sastojina hrasta lužnjaka i bresta (Siga) – strogi prirodni rezervat kod Bačkog Monoštra, mešovita sastojina hrasta lužnjaka i graba (Karapandža) – strogi prirodni rezervat kod Draža, visoka sastojina hrasta lužnjaka – strogi prirodni rezervat kod Bačkog Monoštra, visoka sastojina hrasta lužnjaka (Kozara) – strogi prirodni rezervat kod Bačkog Monoštra, visoka sastojina hrasta lužnjaka (Kazuk) – prirodni spomenik – redak primerak biljnog sveta kod Kneževih vinograda, visoka sastojina hrasta lužnjaka i crne topole (kazuk) – prirodni spomenik kod Kneževih vinograda, sastojina bele topole (Kazuk) – prirodni spomenik kod Kneževih vinograda, sastojina hrasta lužnjaka i bele topole (Siga) – prirodni spomenik kod Bačkog Monoštra, visoka sastojina hrasta lužnjaka (Kalandoš) – prirodni spomenik kod Zmajevca, prebežište orla belorepana i crne rode – naučno istraživački rezervat u okviru Gornjeg Podunavlja, Gornje Podunavlje – specijalni rezervat prirode, rogovi evropskog jelena (Cervus efaphus) – prirodni spomenik kod Šušnjara, park "Aleksa Šantić" – prirodni spomenik vrtene arhitekture i Šmaguc – Siga – Kalandoš (deo Monoštorskog rira) – strogi prirodni rezervat.

Od zaštićenih kulturnih dobara u Somboru imamo od velikog značajaistorijsko jezgro Sombor venac,Galeovu kuću, Gradsku kuću, Grašalkovićevu palatu, zgradu Bačko-Bodroške županije, zgradu biblioteke Karlo Bjelicki, Narodno pozorište, zgradu Stare pošte, zgradu na Trgu oslobođenja 6, zgradu u ulici venac Stepe Stepanovića 22, zgrade u ulici Kralja Petra 2, 8, 9, 10 i 19, kapela Sv. Ivana Nepomuka, Krušperova palata i kula, Laloševićeva kuća, Preparandija, Rimokatolička crkva Sv. Trojstva i Župni dvor, crkva Sv. Georgija i od izuzetnog značaja crkva Sv. Jovana. U Staparu od velikog značaja imamo ambar porodice Jovanović, ambar sa saonicama porodice Korucić i crkvu Vavedenja. U Bačkom Monoštru imamo od velikog značaja Rimokatoličku crkvu Sv. Petra i Pavla a u Bačkom bregu Rimokatoličku crkvu Sv. Arhanđela Mihajla. Kod Bezdana imamo znamenito mesto Batinske bitke od velikog značaja.

Tradicionalne manifestacije su: Pozorišni maraton u Somboru, Dečji folklorni kamp i muzičko-folklorni kamp u Bačkom Monoštru, Dužijanca u Somboru-Subotici.

Pored opština Subotica i Bač, SO Sombor je u statusu posmatrača uključena u Evroregiju Dunav-Drava-Sava od 2001.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 620 miliona dinara. 

Adresa Skupštine opštine: 25000 Sombor, Trg Cara Uroša 1,

Telefon centrale: 025.468.111,   faks: 025.25.325

E-mail: sekretar@so-sombor.com

Web sajt: www.so-sombor.com

Predsednik opštine: dr Jovan Slavković, 025.468.133

Predsednik SO: Miodrag Sekulić,

Načelnik opštinske uprave: Ljubomir Lilić, 025.468.136

Komunalna oblast: Miodrag Petrović načelnik, 025.468.166

vrh strane

33. OPŠTINA SRBOBRAN

Nalazi se u centralnom delu Bačke, na koridoru 10 (Budimpešta -  Beograd), na putu Novi Sad – Subotica i na kanalu DTD.

Na površini od oko 284 km2 živi oko 18.000 stanovnika raznih nacionalnosti pretežno, Srba i Mađara.

Osim samog mesta Srbobran postoji još 2 naseljena mesta: Turija i Nadalj.

Glavni prirodni resursi su obradivo poljoprivredno zemljište, uglavnom prve klase, rudna renta od naftnih bušotina, topli izvori mineralne vodeveliki kanal DTD, reka Krivaja i Beljanska bara.

Glavni privredni resursi agroprerađivačka industrija (fabrika za preradu voća i povrća, semenarstvo, proizvodnja jaja, stočarska proizvodnja, klanica i fabrika stočne hrane), industrijski pogoni za proizvodnju građevinskog materijala, drvo-prerađivački pogon, prerada metala i prerada gume, magistralni put Novi Sad – Subotica i regionalni Bečej - Vrbas.

Problemi zagađenosti vode i zemlje postoje zbog zagađenosti kanala DTD, Kivija, Beljanska bara i od Naftagasovih otpadnih materijala (isplaka) prilikom bušenja.

Strategija razvoja podrazumeva apsolutno iskorišćavanje povoljnog geografskog položaja, razvoj lovnog i salaškog turizma, pravljenj mini mlekara i klanica, proizvodnja zdrave hrane, iskorišćavanje mineralnih i čistih voda, lociranje industrijske zone prema saobraćalnicama i auto-putu.

Nemazaštićenih prirodnih dobara.

Od zaštićenih kulturnih dobara imamo u Srbobranu Srpsku pravoslavnu crkvu Bogojavljenja – spomenik kulture od velikog značaja.

Opština učestvuje u regionalnom udruživanju u okviru Južnobačkog okruga.

Tradicionalne manifestacije su u u Srbobranu "Sabor Srbobranaca, Srbobranska brazda i Bardovi dani a u Turiji "Kobasicijada".

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 96 miliona dinara. 

Adresa Skupštine opštine: 21480Srbobran, Trg Slobode 2,

Telefon centrale: 021.730.020,   faks: 021.731.079

E-mail: srbobran@eunet.yu

Web:

Predsednik opštine: Branko Gajin, 021.731.079

Predsednik SO: Aleksandar Prodanović, 021.610.556, predsednik@ptt.yu

Komunalna oblast: Snežana Bajić

vrh strane

34. OPŠTINA SREMSKI KARLOVCI

Nalazi se u severoistočnom delu Srema, na reci Dunavu, na magistralnom putu Novi Sad – Inđija - Beograd, na željezničkoj pruzi Novi Sad – Beograd, na severoistočnim padinama Nacionalnog parka Fruška gora. Sremski Karlovci su jedan od najznačajnijih  nacionalno-verskih i kulturno-prosvetnih centara u Srba ili “Sion srpskog pravoslavlja”.
     
Na površini od oko 5054 hektara (najmanja opština u Vojvodini) živi oko 9.000 stanovnika raznih nacionalnosti pretežno Srba.

Glavni prirodni resursi su obradivo poljoprivredno zemljište za vinogradarstvo i voćarstvo, reka Dunav i Nacionalni park Fruška gora.

Glavni privredni resursi su: prerada voća i grožđa – proizvodnja vina i žestokih pića, kulturni i religiozni turizam, Agrotehna ad, As –komerc, Zemljoradnička zadruga, Panteks ad, Stražilovo IGM ad.  

Problemi zagađenosti vode i zemlje postoje zbog "Mladosti"- radionice plastičnih masa i ciglane, kao i međunarodnog puta koji prolazi kroz opštinu koji je preopterećen zbog skupe putarine na autoputu.

Strategija razvoja podrazumeva apsolutno iskorišćavanje povoljnog geografskog položaja blizine Novog Sada i Fruške gore, ulaganje u vinogradarstvo i voćarstvo, kulturni i sakralni-hodočasnički turizam kao i izgradnju Univerziteteskog naselja.

      Odzaštićenih prirodnih dobara imamo Park "Dvorska bašta" – prirodni spomenik vrtne arhitekture, Herbar Andrije Volnija – prirodni spomenik u gimnaziji Branko Radičević, Krupnolisna lipa sa bršljanom (Tilia platyplyllos) – prirodni spomenik u dvorištu Gradskog muzeja, Bela vrba (Salix alba) – prirodni spomenik kod karlovačke ciglane,šimšir (Bruxus sempervires) – prirodni spomenik u dvorištu kuće Mecing Cvetka, platan (Platanus acefolia) – prirodni spomenik u porti Srpske pravoslavne crkve Sv. Petra i Pavla, Fruška gora – Nacionalni park, Tisa (Taxus baccata) – spomenik prirode u parku Patrijaršijskog dvora, Hrast lužnjak (Quercus robur L.) – prirodni spomenik na Stražilovu, Crni grab (Ostrya carpinifolia) – prirodni spomenik na Stražilovu, dva stabla tise (Taxus baccata) – spomenik prirode u dvorištu karlovačke gimnazije, bela topola sa visećim granama (Populus alba pendula) – spomenik prirode kraj Stražilovskog potoka preko pruge ka Dunavu, divlji kesten (Aesculus hippocastanum) – spomenik prirode u dvorištu Muzeja meda Borivoja Živanovića, crni dud  (Morus nigra) – spomenik prirode na ulazu iz grada i Ginko – prirodni spomenik u parku u centru.

Od zaštićenih kulturnih dobara imamo u Sremskim Karlovcima mesto Karlovačkog mira – znamenito mesto od izuzetnog značaja, gradsko jezgro Sremskih Karlovaca – prostorno kulturno-istorijska celina od izuzetnog značaja, Srpsku pravoslavnu crkvu Sv. Nikole – spomenik kulture od izuzetnog značaja, Patrijaršijski dvor Srpske pravoslavne crkve i sedište episkopa sremskog – spomenik kulture od izuzetnog značaja i grob Branka Radičevića – znamenito mesto na Stražilovu od velikog značaja.

Opština sarađuje sa francuskim gradovima Emet i Gajar i Puljom iz Italije

Tradicionalne manifestacije su u Sremskim Karlovcima Međunarodni festival "Brankovo kolo", Podunavska likovna kolonija, Festival omladinskih horova Vojvodine, Letnja škola crkvenog pojanja "Korneliju u spomen, Berba grožđa, Likovna kolonija akvarela, Božićne svečanosti i Đurđedavdanski uranak kao vid verskog turizma.

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko 75 miliona dinara. 

Adresa Skupštine opštine: 21205 Sremski Karlovci, Trg Branka Radičevića 1,

Telefon centrale: 021.881.040,   faks: 021.881.026

E-mail: sremkarl@eunet.yu

Web:

Predsednik opštine: Milenko Filipović, 021.881.250

Predsednik SO: Dr Slavko Kevrešan, 881.770

Komunalna oblast: Tihomir Šević

vrh strane

35. OPŠTINA SREMSKA MITROVICA

Nalazi se u jugozapadnom delu Srema, na reci Savi, na auto-putu i željezničkoj pruzi Beograd - Zagreb, uz Nacionalni park Fruška gora, 60 km od Beograda i 50 km od Novog Sada a graniči se sa Bosnom i Hercegovinom (Republikom Srpskom) sa graničnim prelazom u Sremskoj Rači. Sremska Mitrovica je jedan od najstarijih i najslavnijih gradova Srema još od antičkih vremena. Zlatno doba Sirmijuma bilo je u vreme tetrarhije (četvorovlašća) Dioklecijana, Maksimilijana, Konstancija i Galerija koji je za svoju prestonicu izabrao Sirmijum.

Na površini od oko 762 km živi oko 86.000 stanovnika raznih nacionalnosti pretežno Srba i Crnogoraca (82,13%).

Osim samog mesta Sremska Mitrovica postoji još 26 naseljenih mesta: Stara Bingula, Šišatovac, Ležimir, Bešenovački prnjavor, Bešenovo, Grgurevci, Divoš, Čalma, Manđelos, Šuljam, Veliki Radinci, Jarak, Šašinci, Laćarak, Martinci, Kuzmin, Bosut, Sremska Rača, Noćaj, Salaš Noćajski, Mačvanska Mitrovica, Radenković, Zasavica 1, Zasavica 2 i Ravnje.

Glavni prirodni resursi su obradivo poljoprivredno zemljište, reka Sava i šume uz Savu kao i Nacionalni park Fruška gora, minjeralne sirovine (cementni laporac i glina za opekarstvo).

Glavni privredni resursi su: agroproizvodnja, proizvodnja drvne pulpe i papira, metalna i drvna industrija i brodogradnja.  

Problemi zagađenosti vode i zemlje postoje zbog FCP "Matroza".

Strategija razvoja podrazumeva razvoj primerne poljoprivredne proizvodnje, rekonstrukcija i modernizacija postojećih kapaciteta i izgradnje manjih za prehrambenu industriju, dalji razvoj i modernizacija metalske industrije (brodogradilište), pokretanje drvnog kompleksa i razvoj turizma.

Odzaštićenih prirodnih dobara imamo Zasavicu – specijalni rezervat prirode kod Mačvanske Mitrovice, Hrast Zeke Buljubaše – spomenik prirode kod Ravnja, na početku sela kod česme, Stablo cera (Quercus ceris) – spomenik prirode na grebenskom putu kod Letenke, Hrast kitnjak (Quercus petrae) – spomenik prirode kod Šuljma na Grebenskom putu kod Letenke kod Đurđinog graba, Hrast kitnjak (Quercus petrae) – spomenik prirode kod Šuljma na Grebenskom putu kod Letenke kod Lipovog čota, "Papratski do" – mešovita šuma hrasta, bukve, graba i cera – strogi prirodni rezervat u okviru Nacionalnog parka Fruška gora, Fruška gora – Nacionalni park, "Grgurevačka pećina" – prirodni spomenik kod Grgurevaca na mestu zvanom "Popov čot" u okviru Nacionalnog parka, Topolova spomen šuma – memorijalni prirodni spomenik na Legetu, stablo Brekonje – spomenik prirode na Grebenskom putu kod Letenke, Fosilni ostatak lobanje sa rogovima džinovskog jelena (Megacerosa) – prirodni paleontološki spomenik u Narodnom muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici i Stara Vratična – strogi prirodni rezervat, Moravičke šume Sremska Mitrovica.

Od zaštićenih kulturnih dobara imamo u Sremskoj Mitrovici Sirmijum antički grad – arheološko nalazište od izuzetnog značaja, spomen groblje – znamenito mesto (iz II Svetskog rata) od velikog značaja, Žitna pijaca i Trg Sv. Stefana – oba prostorno kulturno-istorijske celine od velikog značaja, Srpska pravoslavna crkva Sv. Stefana (stara) – spomenik kulture od izuzetnog značaja, Rimokatolička crkva i župni dvor, Srpska pravoslavna crkva Sv. Stefana (nova), Vojnograničarska zgrada, Zgrada stare straže, zgrada stare bolnice, rodna kuća Ilariona Ruvarca, kuća na Trgu Braće Radića i kuća u Lenjinovoj 51 – svih osam spomenici kulture od velikog značaja; u Šašincima Srpska pravoslavna crkva Silaska Sv. Duha – spomenik kulture od velikog značaja i Polje Leget – znamenito mesto (iz I Svetskog rata) od velikog značaja; u Jarku Srpska pravoslavna crkva Sv. Georgija – spomenik kulture od velikog značaja, u Laćarku Srpska pravoslavna crkva Sv. Arh. Gavrila i ambar i čardak – svi spomenici kulture od velikog značaja, u Martincima Srpska pravoslavna crkva Sv. Nikole –spomenik kulture od velikog značaja, u Kuzminu ambar (Krnjajića) I još jedan ambar – spomenici kulture od velikog značaja, u Velikim Radincima Srpska pravoslavna crkva Sv. Arh. Gavrila – spomenik kulture od velikog značaja, u Šuljmu Srpska pravoslavna crkva Sv. Nikole – spomenik kulture od velikog značaja, u Manđelosu Srpska pravoslavna crkva Sv. Georgija – spomenik kulture od velikog značaja, u Divošu Srpska pravoslavna crkva Sv. Georgija – spomenik kulture od velikog značaja, Divša (Đipša) Srpski pravoslavni manastir sa crkvom Sv. Petra, Kuveždin Srpski pravoslavni manastir sa crkvom Sv. Save, Petkovica Srpski pravoslavni manastir sa crkvom Sv. Petke, Šišatovac Srpski pravoslavni manastir sa crkvom Rođenja Bogorodice –sva četiri spomenici kulture od izuzetnog značaja, u Ležimiru Srpska pravoslavna crkva Sv. Georgija i rodna kuća Gligorija Vozarevića, prvi srpskog knjižara i izdavača – oba spomenici kulture od velikog značaja, u Grgurevcima Srpska pravoslavna crkva Sv. Arh. Mihajla -  spomenik kulture od velikog značaja i podzemna građevina sa svodom – aeheološko nalazište od velikog značaja, Jazak Srpski pravoslavni manastir sa crkvom Sv. Trojice i Mala Remeta Srpski pravoslavni manastir sa crkvom Bogorodičinog pokrova – oba spomenici kulture od izuzetnog značaja.

Opština sarađuje sa francuskim gradom Neverom.

Tradicionalne manifestacije u Sremskoj Mitrovici su: Međunarodni festival folklora "Srem folk fest", Umetnička kolonija "Lazar Vozarević", Festival "Mitrovačka pesma", Festival besedništva "Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči", Atletsko takmičenje "kros RTS" i "Prolećni kros" i "Ulične trke", bokserski i novogodišnji turniri u malom fudbalu.,

Opštinski budžet za 2003. godinu iznosio je oko __  miliona dinara. 

Adresa Skupštine opštine: 21205 SremskaMitrovica, Svetog Dimitrija 13,

Telefon centrale: 022.610.566,   faks: 022.610.562

E-mail: osm_predsednik@ptt.yu

Web: www.sremskamitrovica.org.yu

Predsednik opštine: Zoran Miščević, 022.610.572

Predsednik SO: Aleksandar Prodanović, 022.610.556, predsednikio@ptt.yu

Komunalna oblast: Žanka Krako

vrh strane

36. OPŠTINA STARA PAZOVA


vlasnik sajta:Vojislav Dević | administratori: Milan Šijakov, Mario Maleš